Vase de ceramică, oseminte, fundațiile unor clădiri vechi și chiar o fântână. Sunt obiectele descoperite de arheologi în urma săpăturilor efectuate în Piața Unirii. De o importantă valoare arheologică, multe dintre acestea au fost afectate fie de intemperii, fie de construcțiile și lucrările de infrastructură realizate în ultimul secol în zona centrală a orașului. Vestigiile vor fi expuse anul viitor la Muzeul Țării Crișurilor.
Reabilitarea Pieței Unirii nu a însemnat doar schimbarea la față a centrului orașului. Înainte ca o firmă italiană să reconstruiască din temelii Piața Unirii, o echipă de arheologi a cercetat în 2015 întregul perimetru. Cu această ocazie au descoperit mai multe oseminte, o fântână, dar și vase de ceramică.
"La 12 metri de gardul Catedralei Greco-Catolice a fost găsit un soclu de monument dintr-o rocă dură. O adâncime de 4 metri avea fântâna și deservea pentru piața agroalimentară din zonă. Resturile osteologice care erau puse într-un sicriu de mici dimensiuni", a precizat Florin Srengeu, arheolog specialist.
Specialiștii aveau informații că primele construcții din actuala zonă centrală a orașului au fost ridicate înaintea ocupației turcești. În secolul al XVI-lea, pe actualul amplasament al Palatului Vulturul Negru și al Bisericii cu Lună existau mai multe bastioane legate prin ziduri.
Din cauza modificărilor făcute de-a lungul veacurilor în zonă, arheologii au reușit să găsească doar obiecte care datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. O parte din acestea vor fi expuse din 2018 la Muzeul Țării Crișurilor.
"Depozitarea acelui patrimoniu arheologic care în curând va fi expus și pus în valoare în noul muzeu al Țării Crișurilor sau mai bine zis în noul sediu", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
Reprezentanții Direcției pentru Cultură Bihor susțin că întâmpină dificultăți când vor să conserve și să studieze un sit arheologic.
Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor: "Ne-am confruntat nu o dată cu abordări din partea primăriilor sau a dezvoltatărilor imobiliari, abordări de genul: "până acum am reușit să obținem zeci de avize, credeți că e momentul sau cazul să ne blocați, să ne împiedicați și voi acum?"
Marinel Roșu, expert principal arheolog: "La cetatea din Biharia, cu trei zile înainte de serbările comunei, a fost introdus un cablu electric în cetate, care e catalogată de tip A. În vadul cetății, o familie care locuiește în zonă și-a săpat acolo un beci."
Săpăturile arheologice vor continua pe toate șantierele importante din Oradea, spun autoritățile. Un punct de atracție îl reprezintă zona Salca, dar și perimetrul pe care se află acum cartierul Velența.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi