Peste 6.400 de profesori din toată ţara au susţinut în această dimineaţă proba scrisă a examenului de definitivat. Au făcut-o sub atenta monitorizare a camerelor video amplasate în fiecare sală de examinare. Minim opt este nota pe care trebuie să o obţină cei care vor să promoveze examenul.
Din cei 225 de candidaţi din judeţul Bihor, 8 nu s-au prezentat dimineaţă la centrul de examinare de la Liceul Teologic Penticostal Betel din Oradea. Dascălii au putut intra în sălile de examen începând cu ora opt, însă nu mai târziu de 8:45.
"- Ce aşteptări aveţi de la examen?
- Să-l luăm.
- Aveţi emoţii?
- Da, foarte mari emoţii.
- De ce vreţi să profesaţi în învăţământ?
- Pentru că la 40 de ani m-am reprofilat, cred că sunt cea mai în vârstă de aici."
"- V-aţi pregătit?
- Da, un pic cam greu în timpul anului şcolar, dar sperăm să facem faţă cu brio să trecem peste."
"- V-aţi pregătit?
- Da, având în vedere că au fost şi sărbătorile, sperăm să fie ok."
Examenul a început abia la ora 10, iar candidaţii au avut la dispoziţie patru ore ca să redacteze lucrările. Opt este nota minimă pe care trebuie să o obţină ca să promoveze. Înainte de proba scrisă de astăzi, candidaţii au avut câte două inspecţii la clasă şi le-a fost evaluat portofoliul profesional.
Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
"În cariera lor didactică, fără acest examen dânşii nu pot să-şi atingă toate celelalte grade didactice. În învăţământ, gradul didactic unu sau chiar doctoratul este cel mai înalt grad şi fără definitivat, aceste grade nu pot fi obţinute", a explicat Codruţa Bogdan, preşedinta comisiei de definitivare Bihor.
Primele rezultate vor fi afişate marţi, 25 aprilie, iar contestaţiile vor fi depuse, în centrele de examen, atât în 25, cât şi în 26 aprilie. Notele finale vor fi afişate pe 30 aprilie, atât de la centrul de evaluare, şi pe site-ul definitivat.edu.ro.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş