A fost un adevărat spectacol de culoare și muzică duminică, în Oradea, unde șapte care alegorice au defilat sub privirile a mii de localnici și turiști. Au admirat cu toții impresionantele figurine, care reprezentau personaje de poveste, pe care au fost prinse milioane de flori. În premieră, caravana venita de la Debrețin a avut ca punct final Piața Unirii.
Cele șapte care alegorice au fost aduse de la 70 de kilometri distanță, din orașul maghiar Debrețin, unde au defilat la tradiționalul Carnaval al Florilor, ajuns la a 50-a ediție.
"Pentru prima dată în istoria acestui carnaval sunt cele mai multe care alegorice care vin de la Debrețin", a explicat Florin Birta, viceprimarul Oradei. "Pe viitor ne propunem îca toate carele care vor defila la Debrețin să defileze și la Oradea."
Traseul carelor cu flori a pornit din zona blocurilor Zig-Zag, de pe bulevardul Dacia. Mii de orădeni s-au înghesuit să-și facă fotografii cu figurile acoperite centimetru cu centimetru cu flori naturale.
"Anul acesta au fost utilizate peste 12 milioane de flori pentru a construi carele; ele sunt construite pe o structură metalică care este acoperită cu spumă poliuretanică, iar spuma cu flori", spune Mihai Jurca, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.
"Îmi plac foarte mult; sunt făcute și din flori naturale și din artificiale", spune un localnic.
"Sunt frumos decorate, sunt colorate superb."
Carele alegorice au fost însoţite de trupe de majorete, dansatori şi arcaşi în costume tradiţionale maghiare.
Alaiul carelor alegorice a fost deschis de cel al Primăriei Oradea, care o reprezintă pe mascota echipei locale de baschet, Leone, în timp ce se dă pe un tobogan din aquapark-ul orădean. Punctul final al traseului a fost Piața Unirii, unde carele au fost întâmpinate de sute de localnici.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves