Facultăţile de medicină de la noi pregătesc marfă de export pentru spitalele din vestul Europei. Statul român nu reuşeşte să oprească exodul cadrelor medicale, care caută nu doar satisfacţiile financiare, ci şi pe cele profesionale în ţări precum Franţa, Marea Britanie sau Suedia. "Plecăm pentru că nu ne simţim apreciaţi", spune un medic pediatru din Oradea, care vrea să se întoarcă într-un spital din Anglia.
Claudia Cladovan este medic primar pediatru la spitalul municipal din Oradea. În 2014 a plecat pentru prima dată în Marea Britanie, la un spital din Nottingham. A revenit în ţară, după care s-a întors a doua oară la un centru oncologic din Londra. De acolo a revenit anul trecut, în speranța că va putea aplica acasă ce a văzut în străinătate.
"Este extrem de greu cmparativ, pentru că acolo sistemul pe partea acestei specialităţi este bine organizat. Se investeşte enorm în cercetarea oncologică", susţine medicul.
Claudia Cladovan are o supraspecializare în pneumologie, iar anul trecut s-a înscris la a doua specialitate, oncologie. Deși a fost acceptată de minister și a plătit taxa de înscriere, nu poate face nimic, pentru că încă nu a primit curicula, adică subiectele care urmează să fie studiate în cadrul specialității.
"- Şi în acest moment cum staţi cu supraspecializarea? Adică aţi plătit ...
- În acest moment, eu şi cu încă un coleg am început un program, am fost acceptaţi în acest program de pregătire, care este suspendat momentan în aşteptarea curiculei."
Medicilor li s-au promis salarii mai mari, ceea ce s-a şi întâmplat, prin alocarea unor fonduri mai mari pentru gărzi. Însă, noua lege a salarizării ar urma să taie drastic din această sursă de venit.
"Medicului i se impun 48 de ore de lucru în program, deci în programul lui normal, activitatea zilnică plus gărzile, practic gărzile ajung incluse în program, ceea ce va duce la diminuarea veniturilor, pentru că acestea nu vor mai fi plătite", spune doctorul Cladovan.
După ce a cântărit bine, medicul orădean s-a hotărât să revină în Anglia, unde se simte mai împlinit profesional şi financiar. O dată cu plecarea sa ar putea să dispară şi secţia de onco-hematologie a spitalului din Oradea, pentru că cei doi specialişti sunt deja în prag de pensionare.
"Ar fi medici români încă dornici să se întoarcă, dar toţi vor să li se asigure un cadru organizat şi de linişte, fără surprize. Acum cresc salariile, peste trei luni iar scad", spune doctorul Claudia Cladovan.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa