Un deal din Oradea a luat-o, la propriu, la vale. Grădina publică amenajată cu aproape două milioane de euro pe dealul Ciuperca a fost afectată de o alunecare de teren. Au avut de suferit aleile, cascada amenajată aproape de vârful dealului şi instalaţiile de iluminare. Primăria din Oradea a cerut ajutorul unui expert independent care să stabilească vinovatul, dar şi soluţiile pentru ca alunecarea să nu se repete.
UPDATE: Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, "s-a luat legătura cu Inspectoratul Teritorial în Construcţii şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au făcut mai multe verificări în teren. De asemenea, municipalitatea a dispus executarea unor forări de către geologi, pentru a putea pune la dispoziţia experţilor datele necesare.
Dealul Ciuperca a fost dintotdeauna locul preferat al celor care doreau să admire Oradea de la înălțime. În timp, zona a fost afectată de intemperii, astfel că municipalitatea a decis să o modernizeze.
Pentru amenajarea unei grădini publice pe deal a fost nevoie de trei ani de muncă şi de 1,7 milioane de euro, din care 700 de mii printr-un proiect transfrontalier. Lucrările au fost finalizate anul trecut, în decembrie, iar primele probleme au apărut în vara acestui an. Atunci s-au desprins mai multe bucăți de pavaj.
"Probabil infiltrațiile la teren. Vinovați sunt mulți. De la proiectanți până la cei care au executat lucrările."
"Urât, urât, păcat că s-a întâmplat. A fost foarte frumos amenajat."
În urmă cu câteva săptămâni, la sfârşit de octombrie, dealul a dat primele semne de alunecare. Aleile s-au deformat în mai multe locuri, iar dalele s-au deplasat câţiva centimetri. Autorităţile au închis întreaga zonă pentru refacerea porţiunilor distruse.
"S-a defrişat şi toată rezistenţa de sus s-a dus. "
"Stau prin apropiere şi veneam foarte des pe aici. Ne afectează... a fost ceva foarte frumos."
Însă cea mai gravă situaţie a intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică, când pe deal a avut loc o alunecare de teren. (Vedeţi mai jos o galerie de imagini, realizate la locul alunecării de teren de către Sandor Nyulas.)
"Pur și simplu pământul a luat-o la vale, zidul de protecție a fost dărâmat, dalele din pavaj au ieșit la suprafață, iar, aici, în această zonă, s-a creat un crater adânc de trei metri", a constatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
"S-a constatat că aproximativ 10% din suprafaţa dealului a fost afectată de către alunecările de teren şi unul din punctele de belvedere. Prioritar acum este să ne asigurăm că nu se agravează situaţia", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Specialiştii vor stabili dacă a fost o eroare de proiectare sau execuţie ori dacă alunecările au avut loc din cauze naturale. Reprezentanţii firmei constructoare au refuzat să facă declaraţii în legătură cu această situaţie. Întrucât nu au fost distruse, materialele şi mobilierul urban au fost recuperate şi vor fi refolosite.
"Vom realiza o expertiză tehnică, iar expertul ne va spune care au fost cauzele care au dus la acest fenomen şi ce se poate face. Vom vedea cum se vor reface lucrările în continuare şi sub ce formă", a spus Marius Moş, directorul Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională.
În aceste zile, reprezentanţii primăriei încearcă recuperarea elementelor de mobilier urban, a plantelor sădite în zonă şi a dalelor afectate de alunecarea de teren. Conform primelor estimări, din cei 37 de mii de metri pătraţi ai grădinii publice au fost afectaţi aproximativ 3.100.
Reporteri: Claudiu Mihuț, Anca Deac Operatori: Constantin Gheorghiță, Florin Lucuţa