Mese pline, cântec și joc maramureșean. Cu aproape o lună înaintea postului Crăciunului a fost sărbătoare în Cavnic de dragul obiceiurilor și tradițiilor readuse la viață de localnici. Bunătățile tradiționale, muzica populară și dansurile moroșene i-au încântat pe turiști cu ocazia celei de-a patra ediții a evenimentului "În Câșlegi".
"Haideți să vă arăt aici cam cum arată broazbele (n.r. - sarmalele) făcute de bunica și cât sunt de gustoase."
Ca la orice sărbătoare maramureșeană, de pe masă nu au lipsit sarmalele făcute ca la mama acasă, jumările, mămăliga ori plăcintele cu brânză.
"Pe fundul oalei afumătură din coaste care a fost pusă la fum și păstrate din iarnă până acum, până când vine celălalt porc de-l sacrificăm și iar punem până la anul să avem afumături", povesteşte Rita Pavel.
"Ca să iasă tare bune, aluatul trebuie să fie moale. Am folosit trei feluri de brânză: brânză de oaie amestecată cu cea de vacă și urdă", a completat Aurelia Moldovan.
Îmbrăcați în port popular, oamenii locului vor să le aducă aminte celor mai în vârstă și să îi învețe pe cei tineri tradițiile păstrate cu sfințenie de bunicii și străbunicii lor care au trăit la poalele Munților Gutâi.
"Fac nişte ţăpi cu sucala. Am cânepă, am bumbac şi vreau să îmi pun război pe la iarnă, că lucrurile astea-s tare frumoase, toate sunt făcute aşa de mâna mea iarna", spune Aurelia Moldovan.
"Oamenii în vârstă se strângeau, petreceau împreună, lucrau diferite lucruri de mână și era joc și voie bună, ceea ce tinerii din ziua de azi, din păcate, nu mai știu, pentru că nu au avut ocazia să vadă", a spus Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.
Cea de-a IV-a ediție a evenimentului "În Câșlegi" a avut loc, la fel ca în ceilați ani, între postul Sfintei Marii și cel al Crăciunului.
"Ne aflăm în perioada "Câşlegilor" şi atunci dorim să punctăm această perioadă în care se mănâncă de dulce, se poate bea, se poate dansa, iar mai apoi o să intre postul şi nu o să mai avem această ocazie şi acest prilej, pentru că la noi, la Cavnic, pe 15 noiembrie toată lumea ţine post", a explicat Anamaria Petruț, organizator.
Redactor: Bianca Firezar
Operator: Kristian Kosa