În urma auditului făcut anul acesta de Curtea de Conturi Bihor la Primăria Oradea au fost descoperite probleme legate de lucrările la infrastructura clădirii. Astfel, preţul decontat de executant pentru o grindă metalică a fost de 50 de ori mai mare faţă de preţul pieţii, iar pentru o grindă extensibilă de 97 de ori mai mare, se arată în raportul Curţii de Conturi.
"Auditorii publici au extras de pe site-urile furnizorilor de astfel de utilaje oferte comparative, constatându-se că preţurile utilizate de executant depăşesc cu mult nivelul celor uzuale practicate pe piaţă. Precizăm faptul că valoarea totală a chiriei plătite executantului pentru popii/grinzile metalice cu care au fost susţinute planşele construite a fost de 1.360.339 de lei", se arată în procesul verbal al Curţii de Conturi.
"Referitor la aceste abateri nu am avut obiectiv de verificare. Curtea de Conturi are alte proceduri şi poate să solicite alte instituţii competente pentru a analiza astfel de tipuri de abateri sau de a aplica sancţiuni", susţine Simona Ardelean, auditor intern în cadrul Primăriei Oradea.
Autorităţile locale se apără şi spun că proiectul de construcţie al centrului de Oncologie din Oradea a fost coordonat de un diriginte de şantier, care a aprobat plata facturilor către executant.
"Acest diriginte de şantier ori propriu al instituţiei care-l derulează, ori contractat extern printr-un contract de servicii analizează situaţiile de lucrări şi pune bun de plată pe facturile emise de către constructor", spune Nadia Haş, şefa Direcţiei Economice a Primăriei Oradea.
Nici modul în care s-au făcut lucrările de canalizare exterioară nu a scăpat de investigaţiile Curţii de Conturi. Inspectorii bănuiesc că firma executantă a încasat bani de la primărie fără să facă nimic, iar lucrările propriu-zise au fost făcute de către Administraţia Imobiliară Oradea din alţi bani publici.
"Am constatat că nu au fost suprapuneri de lucrări. Lucrările executate de Administaţia Imobiliară Oradea nu au fost decontate dublu", asigură auditorul intern în cadrul Primăriei Oradea.
Curtea de Conturi consideră ilegal şi faptul că extinderea centrului de oncologie a fost oferită aceluiaşi constructor prin negociere directă şi nu prin licitaţie. Primăria a contestat în instanţă decizia Curţii.
"Considerăm că am respectat ordonanţa de urgenţă 34/2006, prin care avem dreptul de a atribui un contract prin negociere directă unui constructor care a realizat şi proiectul iniţial", a comunicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Curtea de Conturi Bihor susţine că cele şase milioane cinci sute de mii de euro alocate pentru construcţia şi dotarea centrului Oncologic din Oradea nu au fost cheltuite eficient şi că practicile managementului nu au asigurat protecţie banului public.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş