Curtea Constituțională a decis: referendumul se ține separat de alegerile locale

Data publicării:
oameni voteaza

UPDATE: Primarul Ilie Bolojan şi-a exprimat, printr-un comunicat, poziţia faţă de decizia Curţii Constituţionale: "Cu toate că Curtea Constituţională a apreciat că nu există o urgenţă cu privire la organizarea acestei consultări, noi apreciem, dimpotrivă, că există o urgenţă în dezvoltarea oraşului. De aceea am propus organizarea simultană a referendumului cu alegerile locale, având în vedere că la aceste alegeri participă de regulă jumătate din cetăţenii cu drept de vot şi s-ar fi creat astfel posibilitatea ca orădenii să se pronunţe, în forma în care o doresc, cu privire la acest important proiect de dezvoltare, iar referendumul să poată fi valid.

În această situaţie, nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale, a fost amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate."


Potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale, judecătorii acestei instanţe au stabilit că ordonanţa de urgenţă prin care era permisă organizarea referendumului de la Oradea nu este constituţională. Mai precis, magistraţii Curţii susţin că acest act nu reglementează o situaţie extraordinară, aşa cum se arată în articolul 115 din Constituţie. 

"Curtea Constituțională (...) a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este neconstituțională. Curtea a constatat că actul normativ examinat nu respectă condițiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, cu referire la existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată."
Sursă: comunicat ccr.ro

Chiar dacă spun că vor respecta decizia Curţii Constituţionale, edilii orădeni contrazic argumentele judecătorilor.

"Noi, Primăria Oradea, apreciem că există o urgență în dezvoltarea orașului, de aceea am propus organizarea simultană a referendumului cu alegerile locale, având în vedere că la aceste alegeri participă de regulă jumătate din cetăţenii cu drept de vot", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Oradea.

Nu este singura barieră pusă în calea referendumului din Oradea. La începutul săptămânii, consilierii locali din Sînmartin au hotărât că valabilitatea referendumului organizat anul trecut a expirat acum câteva zile, pe 9 mai.

"Hotărârea inițială neavând termen de valabilitate, s-a stabilit ca termenul să fie de 12 luni. Propunerea a fost făcută de un grup de consilieri PNL", susţine Ciprian Căprar, șeful Biroului Investiții din Primăria Sînmartin

Decizia i-a mirat pe locuitorii din Sînmartin, care au votat anul trecut pentru unificarea celor două localităţi.

"De pe o zi pe alta să te hotârăști că nu mai vrei, chiar și în cazul oficialităților înalte, chiar mi se pare suspect."

"Eu mi-aș dori să se unească."

Nemulţumiţii sunt și proprietarii de pensiuni din Băile Felix, care sperau că, odată cu unirea, și stațiunea va avea de câștigat.

"Dorim să vină toată lumea aici cu plăcere, nu să fie stropiți de mașini pe marginea drumului, să nu fie treceri de pietoni, să nu avem iluminat", spune Vasile Tomoioagă, proprietarul unei pensiuni din Băile Felix.

Cel mai probabil, după alegerile locale Primăria Oradea va lua o decizie în privința datei în care va fi organizat referendumul. Tot atunci Prefectura Bihor va analiza hotărârea Consiliului Local Sînmartin şi va stabili dacă e legală sau nu.

La referendumul de la Oradea urma să se supună votului populației - pentru a treia oară - alipirea localității Sînmartin, inclusiv cu Băile Felix, la municipiul Oradea.

Reporter Claudiu Mihuț
Operator Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri