Cum să faci un joc sau cum să pui la punct o pagină de internet. Sunt probleme la care zeci de copii din Oradea află răspunsul în cadrul unui proiect internaţional. Ei deprind tainele informaticii de la specialişti în domeniu. în cadrul unor cursuri de programare oferite gratuit. Participanţii au între 7 și 18 ani.
Kevin Caba are 12 ani, iar pasiunea lui sunt jocurile pe calculator. Îşi doreşte ca atunci când va fi mare să lucreze pentru cele mai cunoscute companii de informatică din lume.
„Am făcut un joc cu mașini care se joacă prin internet multiplayer. Când am fost la un concurs în Dublin am făcut o vizită la Microsoft.”
Kevin este unul din cei 80 de copii înscriși în proiectul CoderDojo Oradea, unde învață programare de la specialiști din domeniu.
„- De unde trebuie să pornești ca să faci un site?
- Trebuie să scrii un script, să îi spui ce să facă și cum să facă”, explică Eliza Erje, cursant.
„Am început să fac jocuri 2D precum nave extraterestre care culegeau monede și la jocuri cu tancuri 3D la care trebuia să îți învingi inamicul și acum am ajuns să le fiu mentor și să le explic copiilor cum merge șmecheria”, spune Raul Bereczi, mentor CoderDojo Oradea.
„Fiecare e liber să facă ce vrea, poate să meargă de la o grupă la cealaltă, învață fiecare de la fiecare și se pot întreba ce au mai făcut, ce vor să facă”, susţine Alexandru Oancea, mentor voluntar.
Din 2014 până acum, cursurile CoderDojo Oradea au fost urmate gratuit de peste 500 de copii cu vârste între 7 și 18 ani.
„Vedem copii care într-adevăr au reușit să câștige premii, concursuri, care s-au dezvoltat, copii care au venit la început și nu știau mai nimic să programeze și într-un an, doi… E o satisfacție de neegalat să îi vezi pe copiii respectivi că le-ai dat posibilitatea sau le-ai dat niște tool-uri, niște skill-uri de care vor beneficia în viitor”, a precizat Daniel Erje, coordonator CoderDojo Oradea.
Proiectul CoderDojo a fost inițiat în 2011 de un elev irlandez, iar acum are peste 1100 de puncte în 65 de țări.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş