Ca să primească indemnizația de șomaj, cei 11.700 de bihoreni fără loc de muncă înregistrați în bazele AJOFM trebuie să participe la cursuri de formare profesională. Nouă astfel de acțiuni sunt organizate acum de instituție, prilej cu care șomerii se pot specializa în meserii căutate de către angajatori: operator de mașini unelte, patiser, bucătar ori cameristă. Însă, puțini dintre ei doresc să facă acest lucru.
Printre cei care învață o altă meserie se numără și Ioan. După 31 de ani de lucru ca sudor a rămas fără slujbă și acum urmează:
"Curs de agent de pază. Mi se pare ceva mai ușor."
Reprezentanții AJOFM Bihor asigură și practica într-o societate de profil. Cei mai pricepuți cursanți pot fi angajați în acest interval. Pe lângă salariu, ei pot să-și continue cursul, în mod gratuit. Statul le decontează cursanților abonamentele pentru transportul în comun și le plătește și analizele medicale efectuate în această perioadă. Totuși, șomerii nu par doritori să se înscrie la cursuri.
"La o evaluare atentă, rezultatul sau interesul lor este tot mai mic, în comparație cu facilitățile pe care le oferă legislația și pe care le oferă instituția pentru asemenea instruire", spune Teofil Popa, consilier superior AJOFM Bihor.
Așa se ajunge ca în lipsa numărului minim de cursanți, 20, unele acțiuni sunt anulate. Așa s-a întâmplat cu ultimul curs, cel pentru ospătar, care ar fi trebuit să înceapă luna trecută și pentru care s-au anunțat doar 7 doritori.
Un curs de calificare durează între 3 și 5 luni.
reporter: Nicoleta Farcaș operator: Gabor Szilagyi editor web: Adrian Laboş