Pălinca de 2.000 de euro pe litru

Data actualizării: Data publicării:
palinca satu mare

Pălincă românească de mii de euro. Este performanţa unui producător din Satu Mare, care se laudă cu un sortiment din cireşe amare, vechi de 17 ani, unic în România. Licoarea este cerută de marile restaurante din România, dar şi de clienţi din străinătate.

Silviu Zetea face pălincă de peste 40 de ani. A învățat meserie de la tatăl său și, imediat după Revoluție, a început să construiască un brand de familie. Astăzi produce pălincă de mere, pere, caise sau vișine care se vinde, în medie, cu 200 lei pe litru.

Cireașa de pe tort, cum îi place bărbatului să spună, este chiar pălinca din cireșe amare, veche de aproape 17 ani.

„Arată în felul acesta, inspirat fiind dintr-o baladă cunoscută în România, balada lui Ciprian Porumbescu, ca formă de prezentare, fiind făcută din cireșe amare.”

„Această băutură, limitată ca și stoc, se pune - ca să nu zic se îmbuteliază - în ambalaje personalizate, ambalaje de o factură mai deosebită, aș putea spune ca un bibelou, un cadou deosebit și un gust inconfundabil. Prețul final poate să ducă și chiar înspre echivalent 2000 de euro per litru”, explică Silviu Zetea.

Nu doar conţinutul este valoros la această băutură, ci şi ambalajul.

„Sistemul de închidere în gâtul sticlei cu dop de plută și șnur de extracție, sub capacul de sticlă, care e element de noutate pentru decantorul ce îmi poartă numele.”

Şi un producător din Oradea se laudă cu pălinca lui, despre care spune că acum patru ani a ajuns pe masa prinţului Charles. Alexandru Tătar, sau Sandu de la Pericei, aşa cum îl ştiu cunoscuţii, spune că producătorii ar avea nevoie de sprijin din partea statului.

„Dacă ar fi centre de achiziționare a legumelor și fructelor, ai avea unde să îți duci fructele, acuma nu le poți păstra, dacă nu faci pălincă din ele se strică, le poți arunca și așa au dispărut o grămadă de livezi.”

Un litru de pălincă de gutui se vinde cu 100 de lei, iar Sandu are un procedeu de verificare a calităţii produsului care nu dă niciodată greş.

„Până zici Tatăl Nostru o dată, la asta chiar și de două ori, enzimele din ea, uleiul, face mărgaritarele astea, colierul reginei.”

Reporteri: Izabela Jurasko / Claudiu Mihuț
Operatori: Kristian Kosa/ Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro? Rata lunară
Digi FM
Motivul pentru care Ioana Ginghină nu mai vrea să-l vadă pe Alexandru Papadopol: „La mine nu mai există cale...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Dick Van Dyke are 99 de ani, dar tot mai visează la un Oscar, singurul trofeu care îi lipsește: "Încă iubesc...
Adevarul
Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile...
Newsweek
Câți bani iei în plus la pensie dacă ai muncit 10 ani în grupe de muncă? Cum se face calculul?
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
O poveste demnă de un scenariu de film. Cum au aflat Liv și Mia Tyler, fiicele solistului de la Aerosmith, că...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”