Unul dintre blocuri iese în evidenţă prin numeroasele culori folosite la vopsirea lui. A ajuns aşa după ce fiecare locatar a ales nuanţa pe care a vrut-o atunci când a reabilitat faţada clădirii.
"Eu am locuit aici: unul era roz, unul era galben. Dacă e ca un papagal nu arată bine."
"Efectul de mozaic: toate arată foarte diferit, parcă fac parte dintr-un oraş foarte diferit."
Pentru a evita astfel de situaţii, autorităţile locale au decis să impună un număr limitat de culori din care locatarii pot alege când îşi renovează blocul.
"Pentru a evita situaţia în care face fiecare cum poate, cum crede şi cum apreciază, am dat posibilitatea specialiştilor să se pronunţe şi să facem în felul acesta să existe o concepţie unitară", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
O echipă de arhitecţi lucrează acum la alegerea nuanţelor folosite în fiecare cartier al oraşului.
"Cu toţii au fost de părere că trebuie să se meargă pe culori pastelate, care să nu creeze contraste foarte accentuate şi nici culori care să fie extrem de ţipătoare", susţine viceprimarul Mălan.
"Spre exemplu, culoarea galbenă, atât de uzitată şi folosită pe clădirile orădene, îşi are de fapt cu totul altă origine, iar noi în zile noastre am ajuns să o folosim cu totul greşit", consideră arhitectul Cristian Puşcaş.
În următorii doi ani, propuse pentru reabilitare termică sunt 68 de blocuri din Oradea.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş