Stratul de zăpadă care depăşeşte un metru în zonele montane îmbie turiştii la un tip de mişcare mai puţin cunoscut. Excursiile cu rachete, acele dispozitive care permit turistului să nu se afunde în zăpadă, oferă clipe de neuitat, într-un peisaj cu adevărat spectaculos.
“Unde este zăpadă afânată, îngheţată. Ele au aceste gheare care agaţă în momentul în care urci. Partea verde te ajută să nu te scufunzi în zăpadă. Acestea trebuie scoase, sunt aceşti tepi ascuţiţi”, a explicat Gabriel Bonaciu, operator în turism.
Acestea sunt aşa-numitele rachete, pe care turiştii le încalţă atunci când ajung în zone montane înalte, cu strat de zăpadă foarte mare. Înainte de a ne aventura însă pe munte, este bine să ne interesăm de riscul de avalanşă şi să anunţăm Salvamontul de intenţiile noastre.
“Pe lângă faptul că sunt anunţaţi salvamontiştii, avem centre la Vârtop, la Stâna de Vale, la Şuncuiuş, avem şi patrule montane de jandarmi. E foarte bune să le spunem care este traseul, că e de platou sau de urcare. E bine să lăsăm vorbă, iar de la pensiuni e bine să ne informăm şi să le spunem unde mergem în drumeţie. El ştie că ne aflăm într-o anumită zonă şi că ne ducem undeva”, susține Gabriel Bonaciu.
O excursie în această perioadă a anului îţi oferă nu doar plăcerea unei plimbări în natură. Casele localnicilor se deschid de cele mai multe ori în faţa turiştilor, care sunt aşteptaţi cu adevărate bunătăţi.
„Merge foarte bine mâncarea cu preparate pe bază de porc, stinse foarte bine cu pălincă din gospodăriile localnicilor şi cu un pahar de vin bun. Turiştii care ajung aici îi descoperă pe localnici aşa cum sunt ei.”
În afara rachetelor, turiştii vor avea nevoie de un echipament corespunzător. Hainele trebuie să reţină căldura corpului, iar două beţe de trekking vă ajută să vă menţineţi echilibrul.
Redactor: Bogdan Băcilă