Contractezi acum, construieşti... la anul. Este situaţia de care se lovesc tot mai mulţi antreprenori din România. Criza de meseriaşi se simte tot mai acut în construcţii, domeniu în care România a exportat masiv forţă de muncă. Firmele care mai sunt pe piaţă abia fac faţă comenzilor, iar clienţii aşteaptă luni bune ca să le fie onorată comanda.
Dumitru Giura vrea să-şi dezvolte afacerea şi pentru asta a decis să investească într-o sală nouă de fitness. A apelat din timp la o firmă de construcţii, dar chiar şi aşa, a avut parte de surprize.
"Ne-am programat cu şase luni înainte, chiar şapte luni înainte. Am găsit o firmă, a venit, am negociat, s-au oprit lucrările, au prins o lucrare mai mare, ne-au lăsat baltă. Din păcate, neseriozitatea celor care au rămas, nu toţi sunt neserioşi, dar aşa am avut noi ghinionul să prindem o firmă care efectiv nu s-a putut ţine de cuvânt."
De cealaltă parte, şefii firmelor de construcţii se plâng că nu găsesc meseriaşi. Iar cei care sunt dispuşi să se angajeze nu doar că nu ştiu meserie, dar au şi pretenţii financiare exagerate.
"Este foarte greu de găsit meseriaşi, pentru că majoritatea sunt plecaţi pe dincolo şi cerinţele pe care le au cei de acasă sunt foarte mari. Prima oară vor să vină să vadă salariul şi apoi să demonstreze ce pot", susţine Marius Martin, directorul unei firme de construcţii.
Criza de meseriaşi este explicată de specialişti prin exodul celor pricepuţi spre vestul Europei, unde salariile sunt mult mai mari, iar munca este apreciată la adevărata ei valoare.
"Avem un singur coordonator, un singur meseriaş, şi zece, doisprezece, douăzeci de muncitori necalificaţi care fură, fără o competenţă anume, aceste meserii. Raportul între persoane calificare şi persoane necalificate se schimbă foarte mult pe zi ce trece spre muncitori necalificaţi", a declarat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Chiar dacă salariile în domeniul construcţiilor sau al amenajărilor interioare au sărit spectaculos în ultimii ani, tinerii nu sunt atraşi de un domeniu în care munca fizică este pe primul plan.
"- Te-ar tenta să lucrezi în domeniul ăsta?
- Nu, în domeniul ăsta nu.
- De ce?
- Nu ştiu, nu mă atrage. Sunt pe altceva, studiez la geografie şi cu totul altceva", spune un student.
"- Pentru că este o criză foarte mare în domeniul construcţiilor, te-ar tenta să lucrezi în domeniul acesta?
- Nu ştiu, nu cred.
- De ce, care ar fi motivele?
- Nu ştiu, tata e arhitect şi nu mi-ar plăcea să lucrez tot în acelaşi domeniu", se justifică alt tânăr.
Costurile manoperei pentru amenajarea unui apartament încep de la 10 lei pe metru pătrat, iar câştigurile unui meseriaş sunt de 100-170 de lei pe zi sau pot ajunge chiar şi la o mie de euro pe lună.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa