Asfaltul turnat anul trecut pe Drumul Naţional 76 Oradea - Deva nu a trecut testul iernii. Mai multe gropi au apărut deja pe unul dintre tronsoanele reabilitate, în apropiere de Beiuş. Sunt atât de mari încât pot pune în pericol viaţa şoferilor. Ca să elimine acest risc, vor fi astupate provizoriu de către constructori. Însă până în primăvară vor apărea altele, atenţionează cei de la Compania Naţională de Drumuri. Asta pentru că nu a fost turnat stratul de uzură.
Pe tronsonul de drum dintre zona cunoscută sub numele de Dealul Bitiilor şi Beiuş, şoferii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropi. Asta deşi şoseaua a fost reabilitată de doar câteva luni.
"Pe o lungime de circa 2 kilometri, pe DN 76, am numărat cel puţin 10 astfel de gropi, care seamănă mai degrabă cu nişte cratere ce au diametrul de aproximativ 50 de centimetri", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Şoferii care tranzitează des zona s-au obişnuit cu situaţia. Mai greu le este celor care nu cunosc bine drumul şi riscă să îşi distrugă maşinile.
"Sunt în anumite locuri şi nişte denivelări, sunt capcane efectiv. Cine nu cunoaşte drumul, eu mă duc aproape zilnic ştiu unde e, dar îţi rupi maşina."
"Au apărut pe autostradă, cum să nu apară aici?"
"- Credeţi că este un pericol pentru dumneavoastră ca şi şofer?
- Da, cred, chiar pericol mare.
- De ce, pentru că puteţi să daţi chiar în ele cu roata?
- Da sau le eviţi şi faci accident."
Primarii comunelor tranzitate de Drumul Naţional 76 aşteaptă de ani buni ca şoseaua să fie modernizată.
"- După cât am văzut eu proiectul, trebuia să mai fie încă o cale de acces pe partea dreaptă de la ieşire din Răbăgani şi până sus la Bitii.
- Se mişcă greu lucrurile.
- Nu se mişcă deloc acum. Mă gândesc că vor face cumva pentru Dumnezeu, să ne ajute şi pe noi să ne scoată din greutăţile astea", spune Alecsandru Dărăban, primarul comunei Răgăbani.
Reprezentanţii Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj au anunţat că gropile vor fi astupate de către firmele constructoare. Este o lucrare provizorie, până când va fi turnat ultimul strat de asfalt.
"Da, ştiu că au apărut, însă nu e stratul de uzură definitiv, e stratul de legătură, aşa că pot să mai apară. Nu e finalizată lucrarea", susţine Eugen Cecan, directorul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj.
Lucrările la şoseaua care se întinde pe 191 de kilometri, între Oradea şi Deva ar trebui finalizate până în toamna acestui an. Deocamdată sunt sistate până în primăvară, când vor creşte temperaturile.
Reabilitarea drumului a început în 2009, însă birocraţia, licitaţiile reluate şi intrarea în faliment a unor firme de construcţii au tot amânat lucrările de modernizare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă