În urmă cu doi ani peste 300 de plopi au fost retezaţi de pe marginea drumului naţional 1P, între Uileacu de Criş şi Spinuş.
"Aceste cantităţi au fost licitate probabil la filiala teritorială a drumurilor Cluj, iar în baza contractului a emis autorizaţia către firma atestată în activităţi forestiere, în vederea exploatării masei lemnose exploatate", susţine Sorin Cipleu, şeful Ocolului Silvic Aleşd.
Niciun copac nu a fost plantat în locul pomilor tăiaţi.
"Nimeni nu a venit să planteze, au lăsat acolo mizerii de nedescris."
"Mi se părea mult mai aspectuos cu copacii acolo şi cred că atunci când tai un copac trebuie să replantezi cel puţin unul să-l pui înapoi."
"Nici nu cred că a fost cineva să verifice din moment ce din rădăcinile care au fost au răsărit o grămadă de muguri", susţine Ioan Petruţ, primarul comunei Brusturi.
Edilii din zonă sunt convinşi că replantările se puteau face cu ajutorul localnicilor sau al celor care lucrează pentru ajutorul social. Ecologiştii consideră esenţial rolul arborilor de lângă şosele:
"Rolul lor este de protecţie a aerului, de eliminare a noxelor şi iarna de reducere a efectelor viscolului. Compania Natională de Autostrăzi ignoră acest aspect", consideră Mihai Togor.
Din acest motiv, ecologiştii se tem că situaţia de pe drumul naţional 1P se poate repeta şi în cazul tăierilor începute în această lună pe DN1 Oradea - Cluj-Napoca.
Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi-a motivat decizia prin faptul că arborii bătrâni şi bolnavi sunt un pericol pentru circulaţia pe şosea. A promis însă că, începând cu primăvara 2015, atunci când condiţiile atmosferice vor permite se va demara plantarea de arbori şi arbuşti.
"Necesitatea tăierii arborilor pe DN1 este datorită faptului că arborii sunt un real pericol pentru siguranţa circulaţiei, au vârsta necesară tăierii, în mare parte bolnavi, nu mai corespund din punct de vedere estetic. Începând cu primăvara 2015, atunci când condiţiile atmosferice vor permite, se va demara plantarea de arbori şi arbuşti."
sursa: comunicat CNADNR
În ultimii patru ani, de pe marginea drumurilor din Bihor au fost tăiaţi 1500 de copaci, iar în cele mai multe cazuri nu au fost înlocuiţi cu alţii. Silvicultorii propun ca în locul arborilor retezaţi să fie amenajate garduri vii din arbuşti, foarte eficiente împotriva viscolelor.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş