35% din totalul copacilor tăiaţi sunt folosiţi la fabricarea produselor din hârtie. O persoană foloseşte în fiecare an 320 de kilograme de hârtie, din care trei sferturi este irosită. Iar în România, conform statisticilor organizaţiilor de mediu, nouă milioane de metri cubi de lemn din pădure sunt tăiaţi ilegal. Sunt datele de la care au pornit reprezentanții Poliției Locale Oradea, atunci când au demarat proiectul de reciclare a hârtiei.
"Pentru o tonă de hârtie se taie aproximativ 17 arbori care sunt atât de necesari aerului nostru", a precizat Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.
"Partea ilegală încercăm să o combatem, dar ca orice lucru ilegal este imprevizibil și de cele mai multe ori nu se poate combate, ci doar reface", explică Mircea Faur, de la Direcția Silvică Bihor.
Timp de câteva săptămâni, sute de copii de grădiniţă au strâns peste două sute de kilograme de hârtie. Pentru a-i motiva suplimentar, educatoarele le-au cerut să construiască diverse obiecte din hârtie.
"Un dinozaur, dar eu am dormit și mami l-a construit azi-noapte."
"Faptul că își formează o deprindere pozitivă care se consolidează la această vârstă le va fi de folos și poate fi un câștig și pentru părinți, care învață de la ei să selecteze deșeurile, să le refolosească", spune Anca Boc, cadru didactic la Grădinița nr. 41 din Oradea.
O parte din hârtia strânsă a fost prelucrată de zece studenți ai Facultății de Arhitectură din Oradea, care au construit un copac înalt de șapte metri.
"Durata acestui proiect a fost de zece zile. A fost realizat exclusiv din hârtie, cu ziare, cu tot felul de împletiri din hârtie", a detaliat Cristina Moca, studentă.
Potrivit specialiștilor, reciclând hârtia, poluarea aerului și a apei scade cu 95%. Cu toate acestea, ziarele sau șervețelele pot fi reciclate de maximum şase ori.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi | foto: Primăria Oradea