Timp de o săptămână, două echipe verifică farmaciile din Oradea, pentru a stabili dacă este respectată lista medicamentelor gratuite şi compensate. Specialiștii spun că unităţile care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligate să aducă în 24 de ore medicamentele compensate care s-au epuizat și în 48 de ore pe cele pentru bolile cronice.
"Un alt punct important este acordul scris al asiguratului în cazul în care medicamentele eliberate de farmacii au prețul de vânzare cu amănuntul mai mare decât prețul de referință", susţine Marcel Nasta, membru al unei echipe de control.
Farmacistii orădeni spun că ştiau de acest control.
"Nu a trebuit să facem nimic deosebit, pentru că respectăm toate prevederile legate de eliberarea și aprovizionarea cu medicamente", susţine Zoltan Drenyovszky, farmacist şef.
Orădenii spun că aceste controale ar trebui efectuate mai des. De multe ori au fost nevoiţi să cumpere medicamente la un preţ mai mare pentru că produsul căutat nu era în stoc.
Mulţi bolnavi ajung să caute medicamentele peste graniţă.
"După ce se va face centralizarea la nivel naţional, farmaciile care nu respectă acest lucru se va merge până la rezilierea contractului. Depinde cât de mare va fi vina", consideră Gheorghe Ionuţ, directorul CAS Bihor.
De săptămâna viitoare echipele mixte de inspectori vor verifica farmaciile din mediul rural. Controalele la cele peste 300 de unităţi din Bihor se vor finaliza în 30 noiembrie.
Reporter: Mariana Gurgu Operator: Constantin Gheorghiţă