Vameşii şi poliţiştii de frontieră spun că ingeniozitatea traficanţilor nu cunoaşte limite. De cele mai multe ori, maşinile sunt adaptate prin construirea unor locuri speciale unde sunt ascunse cartuşele de ţigări.
"Sunt executate în anumite ateliere specializate, iar lucrătorul vamal în cadrul controlului ajunge chiar să lucreze cu maşină de găurit sau cu un flex. Aceste operaţiuni poate să producă anumite daune", spune Călin Vesa, directorul Direcţiei Regionale Vamale Cluj.
Contrabandiştii se folosesc şi de relieful muntos de la graniţa României cu Ucraina.
"Infractorii nu pot fi observaţi de la distanţă, sunt mascaţi de teren. De asemenea, nu avem acoperire radio, pe timp de iarnă deplasarea este foarte grea din cauza zăpezii", susţine chestorul Liviu Bute, şeful Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.
Anual, în vămile din România sunt confiscate peste 200 de mii de pachete cu ţigări de contrabandă. Specialiştii atrag atenţia că acestea pot fi purtătoare de boli.
"Nu ştim unde sunt fabricate. Am văzut situaţii în care au fost aduse inclusiv în carcasele animalelor măcelărite, în camioanele care transportă gunoi", a precizat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.
Autorităţile de frontieră sunt ajutate de câini dresaţi care verifică maşinile ce trec prin vama Sighetu Marmaţiei.
"Are un simţ foarte dezvoltat, iar în momentul în care identifică o sursă, în speţă ţigarete, are o reacţie", a explicat Cornel Berci, inspector vamal la Sighetu Marmaţiei.
Cu ajutorul câinilor special antrenaţi, vameşii au reuşit să găsească anul trecut sute de cartuşe cu ţigări într-un singur punct de trecere a frontierei.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş