În cadrul concursului, animalele au cărat buşteni grei de câteva tone. Deşi caii sunt supuşi unor eforturi imense, cei care îi strunesc nu au voie să folosească deloc biciul pentru a-i determina să tragă greutățile.
"Bușteanul are aproximativ 2.000 de kilograme. Calul nu are voie să fie lovit, doar să mergă din instinct și la comenzile proprietarului", explică Viorel Domian, organizatorul concursului.
Probele de concurs sunt inspirate de munca tăietorilor de lemne, care folosesc acești cai pentru transportul copacilor doborâti în zone greu accesibile. Pentru aceste sarcini, dar și alte munci grele, au fost create în trecut rase speciale, foarte puternice.
Saşa este un cal de 4 ani şi cântărește 900 de kilograme. Proprietarul său spune că se poate baza pe el în orice situaţie: "Duce până la două tone, două tone și jumătate, depinde de greutate și de teren, pe munte, pe șes."
Unele rase, cum este tinkerul, atrag toate privirile celor veniți la astfel de competiţii ecvestre. "Sunt cai care se folosesc la agrement, blânzi, cu caracter deosebit și sunt căutați pentru coloritul lor."
Organizatorul concursului spune că animalele aduse la concurs aduc profit, dar sunt şi foarte costisitori: "Întreținerea unui cal pe parcursul unei luni poate fi de 200-250 de euro, doar hrana."
La final, cele mai frumoase şi puternice cabaline au fost premiate de organizatori. Aceasta este a doua ediție a concursului de tracţiune și frumusețe ecvestră din Bihor.
reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş