Organizat din 1996 de Vinerea Mea, Festivalul Oul de Paşte este cel mai important eveniment care se desfăşoară în satul Drăgoteni. Participanţii se supun unei reguli nescrise şi se prezintă îmbrăcaţi în costume populare. Unul dintre cele mai căutate concursuri este cel al ouălor încondeiate.
"- Bizarca se baga in ceară, după aia se bagă în lumânare și după aia scrii pe ou.
- Și la ce model te-ai gândit tu astăzi?
- Eu m-am gândit la modelul melcului."
Rivalele de temut ale copiilor și tinerelor sunt femeile în vârstă, care au dat startul tradiției. Printre ele se află și Ana Fărcuţ, o localnică de 70 de ani care a învățat în adolescenţă tainele încodeierii ouălor de Paște. A prins drag de această îndeletnicire, care în timp i-a adus și premii. Secretul, spune ea, nu stă doar în tehnica folosită, ci în modele aplicate.
"Modelul îți spui eu, asta-i ca o zgardă. Dacă iau ăsta îi cum era pe spătoaie lucrul manual. Care-i cu spicul, care-i cu frunze din astea. Este care făceam cu frunze de stejar. "
"Au un specific aparte prin coloristica lor și motivele religioase care sunt încondeiate pe ouă. Și vreau să remarc faptul că au depăşit granițele țării unde avem și o expoziție în Franța", susţine Stelian Copil, directorul școlii din Drăgoteni.
Ouăle desenate cu ceară și vopsite, după cum cere obiceiul creștin, au fost și în această ediție preferatele concurenților. Printre ele s-au strecurat totuși și ouă de lemn.
Şi feciorii din împrejurimi au avut concursul lor, cel de bătut toaca.
La concursul din acest an au venit şi elevi de la 12 şcoli din zonă, dar şi din afara judeţului.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves