Cunoscut ca o patrie a apelor geotermale, Bihorul se mai poate lăuda că este judeţul cu cele mai multe peşteri din România. Iar acest fapt nu prezintă importanţă doar pentru turism, ci şi pentru industrie. Şi asta pentru că aceste formaţiuni indică în multe cazuri existenţa unor minerale sau zăcăminte foarte importante. Multe au fost descoperite şi scoase la suprafaţă în zona oraşului Ştei, din sudul Bihorului.
Iulian Balaj, primarul oraşului Ştei: "Au fost exploatate minereuri de cupru, plumb, zinc, aur argint, molibdem bismut, wolfram, calcar. Bismutul şi wolframul se folosesc în aliaje speciale. Calcarele au variate mare de utilizări."
Studii mai recente au demonstrat că Bihorul deţine chiar şi recorduri de exploatare minieră.
Cozmin Guşă, administratorul unei mine din Bihor: "Conform tuturor analizelor, în Bihor există cel mai mare depozit de brucit din Europa, care, dacă ar putea fi pus în exploatare cu o investitie de 100 de milioane de euro într-o fabrică de magneziu metalic, ar pune pe hartă inclusiv România, să nu mai vorbesc de judeţul Bihor."
În alte părţi din judeţ se exploatau bauxită, argilă sau lignit
Minele au fost puse pe picioare imediat după 1947 şi în perioada comunistă, dar schimbările din 1989 au distrus industria extractivă din Bihor.
"Zona asta trăia din mină. Avea peste 4 mii de salariaţi", spune un localnic din Ștei.
"Lucrau din judeţul Alba, lucrau din Bihor, lucrau de peste tot şi era foarte bine aveau oamenii ce să lucreze."
Cozmin Guşă, administratorul unei mine din Bihor: "Din nefericire, evenimentele din 1989 au dat peste cap toate strategiile care prevedeau ca Bihorul să devină o locomotivă a axploatării resurselor solului României."
Dacă ar trebui făcută o evaluare a resurselor exploatabile din subsolul Bihorului, suma ar fi una uriaşă, de ordinul a miliarde de euro.
După Bihor, al doilea judeţ cu cele mai multe resurse exploatabile din ţară este Hunedoara.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș