Elisabeta Căvăşdan se ocupă cu vânzarea laptelui şi a produselor din lapte de mai bine de 20 de ani. Întreaga familie are grijă de animalele din microfermă, iar din laptele vacilor, oilor şi caprelor produce smântână şi brânză, pe care le vând pe piaţă. Păstrează preţul neschimbat mai bine de cinci ani, pentru că oricum vânzarea merge greu.
„Nu puteam să le scumpim, deoarece bani nu sunt. Brânza dulce de vacă, tradiţională, 10 lei, smântâna la 10 lei, brânza de oaie pusă din vară la butoi 20 de lei şi telemeaua de vacă 17 lei, dar o lăsăm şi la 16", spune Elisabeta Căvășdan.
Nici comercianţii de legume şi fructe nu au crescut preţurile. Ridichile şi ceapa verde se vând la un leu legătura, mai ieftin decât în primăvară. Ardeii şi roşiile se vând cu 5-6 lei kilogramul, în timp ce gogoşarii costă şapte lei. Şi preţurile fructelor au rămas neschimbate de anul trecut. Merele se vând cu 2-2,5 lei, clementinele nu depăşeşte şase lei, iar strugurii se vinde la tarabă cu patru lei. Vânzările sunt însă în scădere.
"Vindem mai puţin ca anul trecut. Nu putem să creştem prețurile de sărbători, că atunci nu le mai cumpără nimeni", spune Zoltan Nagy, comerciant de fructe şi legume.
"Prețurile mi se par ca şi în Italia, ca şi în alte ţări. Cu un euro cumpăr banane acolo, aici la fel", a observat un cumpărător.
Ouăle în schimb sunt sensibil mai ieftine faţă de iarna trecută. „Anul trecut au fost 70 de bani, acum sunt 50 de bani", susține o vânzătoare.
Totul, însă, se negociază. Clienţii sunt puţini şi producătorii preferă să lase totul mai ieftin, decât să-și arunce marfa.
reporter: Andrea Crişan
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș