De sărbători, aproape că nu a fost familie de pe masa căreia să lipsească preparatele tradiționale.
"Tot ce este mâncăm: cârnați, jumări, sarmale, vin, pălincă."
"Cârnați, caltaboș, șuncă tăiată."
Adică alimente care abundă în grăsimi animale. Consumul acestora duce la creşterea cantităţii de colesterol nociv din organism, spun medicii. Aflarea nivelului de colesterol este un prim pas în stabilirea pericolului de apariţie a unor boli. Depășirea valorilor normale pe o perioadă lungă de timp are repercusiuni grave.
"Nivelul crescut de colesterol care în acest moment este considerat peste 100 mg/dl - un factor de risc foarte important în bolile cardiovasculare, în bolile metabolice sau în dislipidemiile pe care toți le cunoaștem", explică dr. Amorin Popa, medic nutriţionist.
"Există afecțiuni care pun sănătatea și uneori viața în pericol. Steatohepatita nonalcolică, steatohepatita dată de ficatul gras, care este o boală care afectează foarte multe persoane", spune şi dr. Ciprian Brisc, medic gastroenterolog.
Medicii spun că o dietă sănătoasă și un regim alimentar adecvat nu sunt suficiente pentru a menține un nivel sănătos de colesterol în sânge.
"Nivelul de colesterol scade cu maxim 30% din valoarea sa prin metoda dietetică, restul de 70% este realizat prim tratament medicamentos", susţine dr. Amorin Popa.
Statisticile arată că valorile colesterolului sunt mai mari la bărbați decât la femei și mai ridicate în sezonul rece. Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an colesterolul mărit face peste 17 milioane de victime în lume.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Zoltan Bozsodi