Dacă ar fi să adune toate depozitele ilegale de deșeuri descoperite în acest an în Bihor, comisarii Gărzii de Mediu ar avea nevoie de nu mai puțin de 10 hectare de teren. Specialiștii susțin că și mai grav e faptul că în multe localități termenul de "colectare selectivă" e întâlnit doar în acte, nicidecum în realitate. Într-o astfel de situaţie, e greu de crezut că vom atinge în următorii doi ani ţina impusă de Europa: aceea de a aduna selectiv jumătate din deşeuri.
Când au verificat o parte din localităţile din judeţ, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit gropi improvizate, unde gunoiul era aruncat la întâmplare, în loc să fie trimis la haldele ecologice.
"S-au identificat 244 de locaţii în care s-au constatat depozitări care sunt cu suprafeţe mai mari, dar însumate sunt 97 de mii de metri pătraţi deci suprafeţe destul de mari", a explicat Monica Crişan, comisar al Gărzii de Mediu Bihor.
Comisarii spun cã în multe localitãți nici nu se face colectarea selectivã a gunoiului. Asta deși pânã în 2020 trebuie sã adune în acest mod jumãtate din deșeuri. În caz contrar, Comisia Europeanã ar putea aplica mecanismul de infringement care prevede penalitãţi de ordinul sutelor de mii de euro pe zi pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu.
"Sunt destul de multe UAT-uri care nu au ajuns nici măcar la pragul de 15%. Primăriile care nu ating această țintă au obligaţia de a plăti la fondul de mediu o sumă de 100 de lei pe tona nerealizată de deşeuri selectate", spune Monica Crişan.
Explicații pentru lipsa colectãrii selective sunt multe. De exemplu, comuna Cherechiu a rãmas timp de un an fãrã serviciu de colectare a deşeurilor pentru cã operatorul din Satu Mare s-a retras dupã închiderea depozitelor neconforme.
"Garda de Mediu ne-a obligat în două săptămâni să curăţăm toate depozitale pe care le-am avut pentru că s-a adunat într-un an de zile mult, şi să avem contract cu o firmă care face prestarea", susţine Zoltan Szabo, viceprimarul comunei Cherechiu.
Ca să scape de amenda de 50 de mii de lei, edilii au cheltuit 30 de mii de lei ca să strângă gunoiul. În plus, ca să găsească o firmă de colectare au fost nevoiți să crească tariful pe care îl achită localnicii.
Alți primari vin cu o altă soluție pentru a convinge oamenii să adune selectiv deșeurile.
"O soluţie ar fi fiecare familie să adune separat gunoiul şi la transport acestă cantitate de deşeuri să fie cântărit. Atunci omul la factură ar simţi că a produs mai puţin", consideră Geza Batory, primarul comunei Borş.
Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a cerut amendarea celor care nu respectã procedurile de colectare a deşeurilor: "Sigur că încercaţi să le daţi măsuri de a intra în legalitate; dar în momentul în care nu se doreşte, e clar că trebuie să aplicaţi cu stricteţe prevederile legale. Vă rog să o faceţi!"
Controlul Gãrzii de Mediu s-a efectuat pânã în prezent pentru doar jumãtate din comunele din judeţ.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş