Horia Cioară are două mopede. A obţinut permisul necesar în 2008, dar vineri a renunţat să le mai conducă de frica modificărilor din codul rutier. Cum legea nu spune dacă actul este valabil după noile regului, bărbatul a băgat scuterul în garaj şi nu mai circulă cu el de teamă să nu fie amendat.
"Şi eu am făcut şcoala cât s-a cerut, 10 zile şi am plătit carnetul, am făcut tot ce mi s-a cerut, acuma nu pot să iau iarăşi de la început, mai bine renunţ la moped", a spus Horia Cioară, deţinător de moped.
Şi Nicolae Teglaş se teme că permisul pentru moped obţinut în urmă cu un an şi jumătate nu va mai fi valabil.
"La bicicletă de 49, aşa e, exact ca o bicicletă. Nu ar avea rost să fie permis? Bineînţeles, odată cei au cursurile, examenele, şi noi trebuie să mai dăm un ban în plus acuma", a spus Nicolae Teglaş, deţinător de moped.
"Pentru a conduce mopede trebuie permis de conducere care se obţine prin examen. Noile reglementări privind procedura de examen şi de pregătire a cursanţilor încă nu au apărut modificări legislative", a declarat Săndel Dima, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor.
"Am şi semnat o hârtie în acest sens că am sistat toate pregătirile pentru categoria A şi subcategoriile care vin pentru că nu avem încă programă şcolară, număr de ore" a spus Ioan Şanta, directorul unei şcoli de şoferi din Oradea.
Ca să poată obţine permisul de a conduce mopede, elevii trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani, altfel sunt nevoiţi să ţină scuterele în garaje, aşa cum este şi cazul lui Sergiu care mai are un an până va susţine examenul.
"De-acum încolo o să-l ţin acasă, aşa e legea, n-am ce face, îl ţin acasă", a spus Sergiu Bejera, elev.
Potrivit noului cod rutier, care a intrat în vigoare în 19 ianuarie, mopedele, scuterele şi triciclurile au intrat în categoria autovehiculelor. Până la noi reglementări, examinarea pentru categoria A a fost sistată.