Ultima lună de vară începe în forţă cu trei zile toride în care temperaturile vor ajunge şi la 39 de grade Celsius. Arşiţa a pus stăpânire pe Oradea încă de astăzi, când indicele de confort a depăşit deja pragul critic de 80 de unităţi. Cei care s-au încumetat să iasă prin oraş au făcut-o la repezeală şi doar după ce au luat cu ei sticle de apă şi s-au îmbrăcat în haine cât mai lejere.
"Aplicaţia de pe telefon îmi arată că, în acest moment, în Oradea, se înregistrează 36 de grade la umbră, însă vă asigur că temperatura resimţită la nivelul asfaltului este mult mai ridicată", a constatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Cei care se încumetă să iasă din casă pe caniculă o fac doar la cumpărături, însă au grijă să se hidrateze consumând multe lichide. Unii recunosc că din cauza căldurii prea mari au probleme de sănătate.
"- Trebuie să fugim unde e musai, ducem apă cu noi.
- S-a întâmplat să vă fie rău, să nu vă simţiţi bine?
- Da, da.
- Şi ce faceţi, poposiţi la umbră?
- Şi beau apă."
"- Cu tensiunea nu e bine.
- Şi de ce ieşiţi atunci pe căldură?
- Am fost după apă la băi, acolo la ştrand."
"- Cum vă protejaţi acum de caniculă?
- Păi bând apă şi ieşind afară la aer, de exemplu.
- Cum vi se pare acum temperatura?
- Acum e acceptabil."
De miercuri, valul de cădură va cuprinde întreaga ţară. Temperaturile vor ajunge şi la 39 de grade, miercuri şi joi, în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei. Senzaţia de căldură va fi accentuată de nopţile tropicale, când temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
"Persoanele care lucrează în condiţii cu temperaturi foarte ridicate trebuie să se hidrateze corespunzător, să consume cel puţin doi litri lichide pe zi, ne referim la apă minerală, apă plată, sucuri de fructe sau legume. Expunerea la razele solare poate produce arsuri ale pielii astfel încât se recomandă să existe o îmbrăcăminte sumară care să acopere cât mai mult din suprafaţa pielii", a detaliat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Medicii recomandă consumul ridicat de lichide, o alimentaţie uşoară, fără prea multe calorii, evitarea grăsimilor, a dulciurilor, alcoolului, tutunului, cafelei şi a băuturilor carbogazoase.
Reporteri: Anca Deac, Bogdan Costea
Operatori: Gabor Szilagyi, Florin Lucuţa