Nivelul de zgomot devine greu de suportat în majoritatea cluburilor din Oradea la fiecare sfârșit de săptămână. Depășirea limitei maxime a sunetului a fost constatată și de echipele de control ale Direcției de Sănătate Publică din Bihor, singura instituție din Oradea care are în dotare un sonometru.
"În această seară sunt depășiri ale nivelului zgomotului. Acum 64,7 decibeli pe exterior. Mai mult cu 20 de decibeli (decât în mod normal - n.n.). Ne aflăm în intervalul orar 23-7 dimineața", a explicat Mirela Florea, reprezentantă a Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Cei mai afectaţi sunt locatarii din zonele centrale, care au sesizat de nenumărate ori Poliția Locală pentru a se plânge de muzica dată prea tare.
"Sigur că oamenii nu pot dormi la ora asta! Pentru că este plin, oamenii strigă, se bat și nu e ok! E un zgomot mare e gălăgie, muzică, tot ce se poate", spune un orădean.
"Vă dați seama că nu e ok deloc!"
"- Nu coborâți nivelul de zgomot?
- Când vine poliția. Și ne spune să dăm muzica mai încet.
- Doar când vine poliția?
- Da", confirmă un barman.
Numai în ultima perioadă tulburarea liniştii publice prin zgomotul prea mare a adus unui număr de cinci baruri din Oradea amenzi de 3600 de lei. Însă localurile nu pot fi închise pentru că patronii găsesc mereu portiţe de scăpare.
"Trebuie să-i întrebați (pe cei de la DSP - n.n.) câte localuri, fabrici ați închis pentru că s-a depășit nivelul de zgomot nu doar în Oradea, în România să vedeți că nu prea au făcut asta", a remarcat Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Vlad Mariș, agent în cadrul Poliției Locale Oradea, a confirmat: "În ultima perioadă nu am avut cazuri de suspendare a activității localurilor, deoarece cele mai multe procese verbale au fost contestate în instanță, iar până la clarificarea situației nu putem lua măsura suspendării."
"Ei contestă decizia Poliției Locale și se suspendă sancțiunile și avertismentele. Chiar dacă au decizie pe societatea respectivă redeschid o altă societate și atunci practic funcționează pe o altă societate în aceeași locație", completează Mirela Florea, reprezentantă a Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Reprezentanții Asociației Municipiilor din România lucrează la propuneri de îmbunătățire a legilor în acest domeniu.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi