Deşi reprezintă un pericol pentru trecători, trei clădiri dezafectate dintr-o localitate bihoreană nu pot din demolate din cauza... birocraţiei. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, proprietarul imobilelor, susţine că nu le poate ceda gratuit primăriei din comuna Aştileu, pentru că nu există o reglementare legală în acest sens. Instituţia nu are nici banii necesari să pună clădirile la pământ, aşa că proiectul autorităţilor locale de a construi în loc un cămin cultural mai are de aşteptat.
Până în urmă cu 20 de ani, în zona satului Călăţea funcţiona una dintre cele mai mari exploatări de bauxită din Bihor. După ce mina a fost închisă, clădirile aflate în proprietatea Agenţei Naţionale pentru Resurse Minerale au fost abandonate şi în timp s-au degradat.
"- Aici au lucrat mii de oameni.
- Şi ce a rămas în urmă?
- Uitaţi-vă ce a rămas, ca după război", spune un localnic.
"Uitaţi-vă cum e şi acolo, nu ştii niciodată când vine jos. Când m-am angajat eu, acum nu ştiu câţi ani, a fost hală de maşini acolo."
Trei dintre construcţii au fost ridicate pe terenul primăriei comunei Aştileu.
"Toate cele trei clădiri se află într-o stare avansată de degradare şi reprezintă un adevărat pericol pentru cei care se încumetă să intre înăuntru. Niciunul dintre imobile nu are uşi şi ferestre, iar pereţii sunt în paragină", a remarcat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Autorităţile locale vor să dărâme clădirile ca să construiască în loc un cămin cultural. Ideea este bună, spun localnicii, mai ales că în sat nu există nicio sală de evenimente.
Pentru a-şi pune planul în aplicare, edilii au cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale să ia măsuri în legătură cu cele trei construcţii.
"Ori să le demoleze pentru că prezintă un pericol social, pericol de accidente, ori să le transfere cu titlu gratuit către primărie ca noi, după aceea, să le putem elibera autorizaţie de demolare şi să le demolăm", a explicat Ionuţ-Vasile Lazăr, primarul comunei Aştileu.
Doar că şefii ANRM au transmis că, deocamdată, nu sunt bani pentru curăţarea zonei, iar cedarea clădirilor nu poate fi posibilă pentru că nu există o bază legală în acest sens.
"Ele vor intra în procedură de dărâmare şi ecologizare, conform proiectului. Singura problemă este faptul că sumele alocate în acest an de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru lucrări noi, având alte lucrări în derulare", a declarat Sorin Găman, directorul ANRM.
În ţară sunt sute de clădiri abandonate care ar putea fi valorificate dacă situaţia lor ar fi reglementată printr-o lege.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş