Când sunt întrebate despre modalitatea prin care ar dori să nască, majoritatea mamelor răspund că o preferă pe naturală.
"Cât timp o femeie este sănătoasă anatomic, nu are nici o problemă, este ok să nască pe cale naturală."
"Eu cred că pe cale naturală este mai sănătos."
Statisticile arată însă că situaţia stă exact invers: în maternităţile şi clinicile din România cele mai multe naşteri se fac prin cezariană.
"Înainte de 1989 acest indice era între 5 și 7%. După 1989, încet, dar progresiv, s-a ajuns la un procentaj foarte mare.
Poate să meargă și până la 60%, iar în spitale private merge la 80%. De la 40-45% deja putem vorbi că este un pic de abuz", susţine dr. Doru Anastasiu, profesor la Clinica Universitară Bega din Timișoara.
Medicii din România au înregistrate femei ce au suferit 6 operaţii de cezariană, foarte aproape de recordul mondial de 7 astfel de intervenţii. Specialiştii au mai multe explicaţii pentru această situaţie: evoluția socială, nevoia de a naște la o vârstă tot mai înaintată ori corectarea unor accidente ale naturii.
"În general, în fața unui act chirurgical lumea are temerile ei și, totuși, operația cezariană este cerută de pacientă. Părerea mea este că, într-un fel, această cerere este justificată, în sensul că pe ea o interesează siguranța copilului", consideră Dorin Grigoraș, profesor universitar la Spitalul Clinic Municipal Timișoara.
În România, legea nu le permite lăuzelor să ceară expres cezariana. Doar medicul poate decide dacă o astfel de operație este justificată. Însă specialiştii cred că legea ar trebui modificată şi dau exemplul Statelor Unite. Peste ocean există un puternic curent ce militează pentru acest drept al mamelor.
"Dacă femeia poate decide să-și păstreze sarcina sau să meargă la avort ce are o încărcătură morală mult mai serioasă, noi considerăm că poate alege și modalitatea în care să nască - este dreptul ei", explică dr. Petru Chitulea, șeful secției de ginecologie a Maternității Oradea.
"Obligația noastră, a corpului medical, este de a-i arăta avantajele și dezavantajele unei intervenții", susţine profesorul Dorin Grigoraş.
Cezariana şi toate implicaţiile pe care le presupune au fost dezbătute sâmbătă într-un simpozion internațional desfăşurat la Oradea.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță