În loc să atragă turişti şi să aducă bani pentru comunităţi, cele 15 cetăți medievale ale Bihorului au ajuns adevărate găuri negre pentru bugetele primăriilor pe raza cărora se află. Unele fortăreţe sunt năpădite de buruieni, iar altele sunt transformate în imaşuri pentru animale. Autorităţile spun că proiectele pe care le-au iniţiat pentru introducerea vestigiilor în circuitul turistic că au fost blocate de birocraţia de la nivel central.
Apărată de valuri de pământ înalte de 7 metri, cetatea din Biharia a fost atestată documentar în 1093, dar a fost construita cu mai bine de două secole înaintea acestui moment. A supravieţuit vremurilor grele, în care cneazul Menumorut se lupta cu maghiarii, dar în timpurile moderne a căzut victimă unui duşman nevăzut: uitarea.
Localnicii îşi duc animalele la păscut în fosta cetate, iar primăria cheltuie anual 10 mii de lei pentru întreţinerea perimetrului. Banii nu îi mai recuperează, pentru că fortăreaţa nu este inclusă în circuitul turistic.
„Dacă cineva ar pune o informare succintă pe o tablă oarecare, sunt convins că inclusiv românii ar merge acolo pentru că turiștii din Ungaria știu foarte bine ce este”, spune Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.
Primarul din Biharia spune că a depus la Ministerul Culturii un proiect de amenajare a cetăţii în scop turistic. Birocraţia a făcut ca răspunsul să fie negativ.
“Totdeauna avem nevoie de o aprobare, o supraveghere, să facem o investiție, o reparație, nu este totul descoperit, nu s-au făcut săpături arheologice peste tot. Până nu e gata, nu putem face nici o lucrare”, susţine Gizella Nagy, primarul comunei Biharia.
O altă bijuterie medievală dată uitării este turnul ciunt din Cheresig. Deși discutăm despre o reședință regală și nobiliară de secol al XII -lea, foarte bine păstrată, accesul este foarte dificil. ”În străinătate ar fi arătat mai bine și ar fi fost mult mai dezvoltate și zona, și drumurile. La noi, nu sunt fonduri, probabil", crede un localnic.
Construcția are o înălțime de 27 de metri şi este atestată în secolul al XIII-lea. Printr-un miracol, zidurile lângă care a fost linşat regele Ladislau Cumanul au rămas intacte.
Şi în cazul acestei fortificaţii, proiectele autorităţilor sunt blocate de birocraţie. Din cele 15 cetăţi ale Bihorului, doar 10 ar mai putea fi oferite spre vizitare. Celelalte 5 au dispărut sub pământ de-a lungul veacurilor şi ar fi nevoie de săpături ample pentru a le aduce la lumină.