Cetatea Oradea, lecţie de istorie pentru turişti

Data publicării:
istorie cetatea Oradea

Dacă sunteţi cu adevărat pasionaţi de istorie nu aveţi cum să rataţi o incursiune în muzeul uneia dintre cele mai importante cetăţi medievale din ţară. În fortăreaţa din centrul Oradei, călătoria începe la sfârşitul secolului al XI-lea, printre pietrele de temelie ale vechilor lăcaşe de cult. Continuă cu descoperirea unor cuptoare care vreme de 300 de ani au copt pâine şi se termină cu fotografii ce datează din 1866.

Situate la parterul corpului A al palatului princiar, primele încăperi din Muzeul Cetăţii oferă vizitatorilor în cea mai spectaculoasă parte a clădirii. Ornamentele arhitectonice de pe pereţii Sălii cu Grifoni întăresc ideea de bogăţie, transmisă încă de cum intri pe poarta fortăreţei.

"Ce este demn de remarcat este că sunt acele săli care adăposteau în vremurile de mult apuse spaţiul în care principele îşi primea oaspeţii - atât pictura murală, cât şi basoreliefurile de pe pereţi erau, de fapt, o prezenţă care să impresioneze", explică Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea.

"După ce am fost la Alba Iulia - ni s-a părut foarte frumoasă cetatea de acolo - am vrut să o vedem şi pe aceasta. Cuvântul care ar descrie cel mai bine ar fi spectaculos", spune un turist.

Istoria cetăţii şi implicit a Oradei se dezvăluie, treptat, în Lapidarium, cu ajutorul pietrelor descoperite în urma săpăturilor făcute de arheologi.

"Fragmente de piatră fasonată, piatră sculptată din perioada romanică, din perioada primei incinte, primei fortăreţe orădene, mai apoi din perioada gotică, tot felul de încadramente, încadramente de ferestre, precum şi pietre ce ţin depalatul renascentist", a enumerat Dumitru Sim"Spaţiul în care suntem noi era vizibil probabil 25%, restul subsolului palatului princiar fiind în mare lui parte umplut cu pământ. Cam ce vedem noi aici a fost scos la lumină în ultimii 3, 4 ani."

Ajungem şi la punctul zero, un spaţiu care dovedeşte veridicitatea legendei despre ridicarea cetăţii. Se spune că în 1077, Regele Ladislau I al Ungariei a zidit o mănăstire fortificată, cu hramul Sfintei Fecioare Maria, la îndemnul unor îngeri care i-au apărut în vis.

Dacă ne uităm cu atenţie vom descoperi şi morminte. Conform credinţei din acea vreme, cu cât erai îngropat mai aproape de moaştele unui sfânt, respectiv de anumite spaţii dintr-o biserică, cu atât ajungeai mai repede în rai. În contextul în care regele fondator a fost santificat au fost găsite numeroase morminte. În cetate au fost înmormântate nu mai puţin de şapte capete încoronate. Printre ele şi Sigismund de Luxembourg, singurul împărat romano-german înmormântat în afara Germaniei.

"Am venit în concediu şi astăzi fiind o zi cu ploaie ne-am gândit să vizităm ceva frumos, ceva frumos pentru mine înseamnă ceva cu istorie, aşa că am ales Cetatea Oradea", spune un turist.

Istoria merge mai departe aşa că ajungem repede la sfârşitul secolului al XVI-lea. Într-o altă clădire, ridicată de austrieci după cucerirea fortăreţei, în anul 1692, s-au pus bazele unui muzeu al pâinii. Mirosul îmbietor al produselor de panificaţie a învăluit brutăria timp de 305 ani. La următoarea vizită, administratorii promit să întâmpine vizitatorii cu o pâine la fel de gustoasă ca şi cea de pe vremuri.

"Prima dată (era nevoie de brutărie - n.n.)pentru satisfacerea nevoii alimentare a cazarmei. Erau aici 2000 de soldaţi. Şi totodată, pentru nevoile alimentare ale populaţiei care începuse să se reîntoarcă din refugiu. Trei dintre aceste cuptoare sunt astăzi nefuncţionale, ele făcând parte din patrimoniul muzeal iar două dintre ele sunt funcţionale", a povestit muzeograful Augustin Ţărău.

Din Muzeul Cetăţii nu putem să plecăm până nu admirăm fotografiile realizate în Oradea cu 150 de ani în urmă sau cele 500 de obiecte adunate de-a lungul a patru decenii, de un fotograf local. De interes pentru cei care trec pragul muzeului e şi o spaţiu expoziţional unde poţi afla poveştile triste ale victimelor comunismului din Bihor.

În total, Muzeul Cetăţii din Oradea cuprinde 11 expoziţii. În perioada estivală numărul vizitatorilor este de 750 pe zi. La evenimente precum Noaptea Muzeelor, cetatea orădeană atrage chiar șI 8 mii de persoane. Cetatea este deschisă zilnic, între orele 9:00 şi 17:00. Deocamdată, biletul de intrare costă 3 lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”