Pentru că, vara, CET Oradea livrează doar apă caldă, electrocentrala funcţionează doar cu un cazan. Conducerea societăţii aflate în insolvenţă a decis că acesta să fie cel alimentat cu gaz, unicul omologat. Această alegere aduce economii serioase pentru firma orădeană, care nu mai trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
"Nu avem emisii poluante în perioada asta, asta înseamnă că din punct de vedere al certificatelor de emisii de carbon, certificatelor de CO2, facem o economie în cele 5 luni de aproximativ 200 de mii de certificate", spune Stănel Necula, administratorul special al CET Oradea.
Cum anul trecut un astfel de certificat s-a vândut cu peste 6 euro, rezultă că electrocentrala din Oradea va face economii de mai bine de un milion 200 de mii de euro. Lipsa fumului negru aruncat de coşul CET peste oraş a fost observată şi de localnici.
"Am văzut că nu-i chiar aşa poluat aerul, ca şi cum era cu fumul ăla negru."
"Nu-i bine. Gazu-i mult mai scump decât cărbunele."
CET Oradea a scos la bursă 309 certificate nefolosite de anul trecut, din care speră să scoată nişte bani. În primăvară, societatea a primit o amendă record, de 33 de milioane de euro, de la Ministerul Mediului, pentru că nu a reuşit să încarce toate certificatele necesare în baza europeană de date. Sancţiunea a fost contestată, iar situaţia va ajunge în instanţă.
"Suntem intervalul celor 6 luni în care putem să facem contestaţia la Curtea de Apel. La final vom constata dacă este un debit real sau este un debit tardiv pentru societate", precizează administratorul special al CET Oradea.
Până la sfârşitul anului viitor, Oradea ar trebui să beneficieze de o electrocentrală nouă, care va funcţiona exclusiv pe gaz.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş