A doua centrală termică a Oradei a fost inaugurată în anii '80, dar nu a funcţionat decât 12 ani. În 2002, tot personalul a fost disponibilizat, iar CET II a fost închis. Pus în conservare, uriașul complex energetic s-a degradat an după an. Ministerul Finanțelor a încercat ani la rând să vândă terenul de 140 de hectare al centralei, pe care se aflau clădirile centralei şi uriașe depozite de cenușă.
Primăria Oradea a încercat să intre în posesia terenului şi să construiască în zonă al patrulea parc industrial al oraşului. În cele din urmă, o asociere de firme a cumpărat complexul la prețul de 6,6 milioane de euro.
"A fost cumva surpriza placută că acei proprietari să păstreze destinația de parc industrial pe care autoritatea locală a gândit-o. Acea locație beneficiază de conectivitate foarte bună la utilitățile orașului: energie electrică, canalizare, termie", explică Eduard Florea, managerul public al municipiului Oradea.
Autorităţile confirmă că parcurile industriale ale Oradei, întinse pe 220 de hectare, sunt o investiţie profitabilă. Trei mii de oameni lucrează în aceste zone, iar numărul lor va ajunge la 7 mii până în 2020.
"Numai din cote defalcate din impozitul pe venitul salariaților, municipiul Oradea va încasa peste un milion de euro pe an", susţine Delia Ungur, managerul parcurilor industriale din Oradea.
Primăria vrea ca firmele care au cumpărat fostul CET II să ecologizeze depozitul de cenuşă întins pe mai bine de 90 de hectare.
"Importanța operațiunii de ecologizare reiese din necesitatea asigurării unui climat sănătos populației, din necesitatea evitării poluării mediului și datorită obligațiilor asumate de Romania la data intrării în Uniunea Europeană", a precizat Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.
Noii proprietari ai fostei centrale au obligaţia să ecologizeze haldele de cenuşă până la sfârşitul lui 2018.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves