"Toate astea sunt culori pastelate. Şi dacă ne uităm la clădire, observăm o culoare foarte puternică, nepotrivită." O spune arhitectul orădean Ernerst Pafka, care recunoaşte o astfel de situaţie nu este unică în oraş. Sute de clădiri din centrul istoric al municipiului sunt vopsite în culori ţipătoare, care nu se regăsesc printre cele aprobate de autorităţi. Au fost descoperite acum trei ani, când arhitecţii coordonaţi de Ernest Pafka au fotografiat mii de imobile şi au stabilit că nu sunt două vopsite la fel.
"În concepţia "casa mea, fac ce vreau cu ea", au început, pe bunul gust, fără autorizaţii, sau în general, fără autorizaţii, să vopsească casele în diverse tonuri foarte-foarte tari."
Astfel, centrul istoric al oraşului a fost transformat de-a lungul anilor într-un amalgam de culori. "E un aspect urât al oraşului", spune un trecător. "Unele clădiri sunt gri, altele sunt aşa colorate ca în desenele lui Walt Disney", observă altul.
Autorizaţie, doar cu precizarea culorii
"Mie-mi plac culorile vii. Numai ar trebui să fie totuşi ceva unitar, şi să păstreze vechiul model oarecum."
Exact aceste lucruri intenţionează să le facă administraţia locală. Astfel, o dată cu autorizația pentru renovarea caselor din zona istorică, proprietarii sunt obligaţi să specifice culoarea pe care şi-au ales-o din paletarul impus de autorităţi. Inspectorii Primăriei vor face verificări pe teren ca să-i depisteze pe cei care nu respectă regulile de renovare.
"Persoanele care nu au autorizaţie pentru reabilitarea clădirii sau nu au respectat culorile prevăzute în acest paletar vor fi amendate şi, bineînţeles, li se va impune să folosească culoarea aprobată de noi", atenţionează Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Amenda pentru nerespectarea regulilor de reabilitare a clădirilor din zona istorică a oraşului este cuprinsă între 1.000 şi 100 de mii de lei. Anul trecut, din 533 de sancţiuni date din acest motiv în Oradea, doar una a fost pentru folosirea altei culori decât cele aprobate.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Monica Pop, Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş