Pentru Fabiola calvarul a început în urmă cu 18 ani când a aflat că suferă de scleroză multiplă. De atunci vine săptămânal la centrul Fundaţiei pentru Scleroză Multipla unde face exerciţii de kinetoterapie şi fizioterapie. Pentru că boala s-a agravat acum se deplasează doar cu ajutorul unui baston.
"La facultate în Cluj anul doi, când a apărut primul simptom la ochi şi apoi a trebuit să mă transfer la Oradea la Universitate, şi am fost şi la Debreţin, am făcut RMN şi am aflat că am scleroză multiplă", a declarat Fabiola Derşidan, pacientă.
Şi Lenuţa vine la centrul de zi de 17 ani pentru că boala e tot mai greu de suportat. Cu ajutorul aparaturii performante ea va face gimnastică gratuit ca să nu ajungă ţintuită la pat.
"Aici mă simt ca într-o familie, asta e a doua familie, e foarte bine şi avem nişte oameni pe care Dumnezeu ni i-a trimis şi sunt oameni care înţeleg boala noastră", a declarat Lenuţa Covăşdan, pacientă.
"Pensia pe care o avem fiecare nu ne-ar ajunge să plătim toate serviciile care le avem aici", a spusNicolae Popa, pacient.
Toţi pacienţii care merg la centrul de zi pentru scleroză multiplă sunt trataţi de o asistentă medicală pesionară care lucrează voluntar.
"Ajung majoritatea să nu se mai poată ajuta singuri, în cărucior sau în baston sau nu pot vorbi, nu văd, sunt foarte multe efecte secundare care intervin", a spus Florica Sălăjan, asistentă medicală la Fundaţia de Scleroză Multiplă din Oradea.
"Dacă până în prezent au participat la activităţile din centrul de zi în jur de 20 de persoane acum avem deja 30 de persoane care vin zilnic şi sigur va creşte", a declarat Laurenţiu Lazăr, preşedintele Fundaţiei de Scleroză Multiplă din Oradea.
Lucrările la clădirea centrului de scleroză multiplă din Oradea au început anul trecut dar banii europeni pe domeniul social s-au terminat, spun autorităţile.
"Noi am prins şansa la momentul respectiv astfel încât municipiul Oradea are azi un număr de 6 proiecte în implementare cu o valoare de 5 milioane de euro, a fost şansa noastră", a spusMarcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.
Clădirea dispune de un lift, şi cabinete cu tot felul de aparate moderne care îi va ajuta pe bolnavi să amelioreze efectele bolii.