În România aproximativ 3500 de tineri părăsesc, anual, sistemul de protecție a copilului. Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, aceștia devin din copii asistați social, tinerii nimănui și, cei mai mulți dintre ei, ajung să locuiască pe străzi. Printr-un parteneriat public-privat, fundația Hope and Homes for Children a decis să schimbe ceva în acest sens. Asa s-a născut ideea Centrului de Tranzit, un proiect pilot pentru țara noastră inaugurat în Baia Mare.
Ionuț Stoica va implini în curând 19 ani. A fost abandonat la câteva luni după naștere și a ajuns în Leagănul din Cavnic. Odată cu închiderea acestuia, la sfârșitul anilor ’90, tânărul a fost transferat într-o casă de tip familial din Baia Mare. Timp de 6 ani a fost dat în plasament unei familii, dar din cauza neînțelegerilor, Ionuț s-a întors în casa de tip familial.
Acum, ajuns la vârsta majoratului, tânărul este unul dintre rezidenții Centrului de Tranzit din Baia Mare. Locuiește într-o garsonieră nouă, mobilată și dotată care va însemna de azi “acasă” pentru el.
"Este un prim pas, este un lucru fenomenal spus. L-am primit cu drag și cu drag am să-l predau când va fi de predat", spune Ionuţ.
"Maica-mea s-a recăsătorit și nu m-am înțeles cu tatăl vitreg și am preferat să plec."
Așa își începe povestea Călin Nemeş. Din cauza violenței din familia sa, a ajuns în sistemul de protecție a copilului în urmă cu 5 ani. Azi locuiește în Centrul de Tranzit și nu îi vine să creadă că a avut această șansă.
"E un moment foarte frumos. Locul ăsta este peste așteptările mele în orice caz și mă bucur."
Ca și Ionuț și Călin, alți 17 tineri vor locui în cele 19 garsoniere mobilate și dotate din Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului.
"Ideea aceasta s-a născut dintr-o realitate cruntă. Aceea că, anual, în jur de 3500 de tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului și ajung pe stradă, de cele mai multe ori. Cei mai mulți dintre ei nu au familie, nu au părinți care să îi ajute, nu au niciun fel de rețea de sprijin. Și atunci, această mână de ajutor, această gură de oxigen, pentru ei e de o importanță fantastică", explică Ștefan Dărăbuș, director regional HHC Europa Centrală și de Sud.
"Pentru 19 tineri în prima etapă, dar nu ne limităm la cei 19 pentru că vrem să fie, așa cum îi spune și titlul, perioadă de tranzit. Ei să vină până când își imprimă activitățile de viață independentă. Scopul nostru e să stea cât mai mulți tineri și cât mai puțin timp în acest centru", a completat Bogdan Gavra, director SPAS Baia Mare.
Prezent la eveniment, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și-a exprimat speranța ca exemplul din Baia Mare să fie urmat la nivel național.
"Pentru Ministerul Muncii și pentru Guvern evident are un rol de simbol. Prin 19 copii nu o să rezolvăm miile de copii care au nevoie de acest sprijin în fiecare an. Este critic să înțelegem că asistența socială nu este caritate. Este dezvoltarea economică a acestei țări. Un leu dat pentru asistența socială este un leu investit în oameni care vor aduce societății ceva înapoi."
Centrul de Tranzit a fost construit pe durata unui an cu sprijinul financiar al unui lanț de supermarketuri, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Baia Mare. Tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului vor beneficia de cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 și 24 de luni, după primele 6 luni urmând să plătească o chirie fixă.
Investiția totală pentru realizarea și dotarea centrului se ridică la 350 de mii de euro. Clădirea și întreg patrimoniul au fost donate de către fundația Hope and Homes for Children, Serviciului Public de Asistență Socială Baia Mare.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa