Împrejurimile comunei Roșia din județul Bihor reprezintă o zonă frecventată de turiștii români și străini pentru frumusețea peisajului, dar și datorită multor peșteri care se află în apropiere. Acum, una dintre acestea, peştera Ciur-Izbuc, ar putea deveni cea mai mare atracție pentru cei care interesaţi de trecutul omenirii.
Descoperirea a fost făcută în 1965, când cercetătorii au identificat peste 400 de urme pe care o familie întreagă de oameni preistorici le-a lăsat în mâlul adus de o inundaţie în peşteră. Iniţial, specialiştii au presupus că urmele au o vechime de cel mult 15 mii de ani. În 2012, Sala Paşilor din peşteră a fost scanată cu laser, dar nu au mai fost găsite decât urme a 51 de pași.
În acest an, cercetătorii au datat cu carbon radioactiv atât urmele, cât şi câteva oase de urs de peşteră aflate sub amprentele lăsate de oamenii preistorici. Aşa au reuşit să afle că urmele au, de fapt, o vechime de 36.500 de ani. Rezultatele studiului au fost publicate într-o cunoscută revistă americană de antropologie.
"Dincolo de valoarea ei de rezervație naturală, ea trebuie să devină o rezervație, un monument istoric de clasa A, pentru că conservă valori ale patrimoniului preistoric. Aceste urme sunt foarte rar de găsit în România și în lume oriunde", spune speologul Viorel Lascu.
Inițial, peștera a fost închisă vizitatorilor pentru protejarea coloniilor de lilieci care trăiesc aici. Până la această descoperire, cele mai vechi urme de paşi ale omului preistoric din Europa aveau 33 de mii de ani. Unii specialiști spun că urmele din Bihor s-ar putea să fie şi cele mai vechi din lume. Asta pentru că studiul referitor la găsirea unor urme de 120 de mii de ani în Tanzania nu a fost publicat, fiind vorba, probabil, de o datare geşită.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş