Puţini ştiu că ruinele din satul Tămaşda, undeva în sudul Bihorului, reprezintă, de fapt, rămăşiţele uneia dintre cele mai vechi biserici romanice din Transilvania, construit în jurul anului 1200. După ce a înfruntat vremurile şi a fost apărat chiar de cavalerii teutoni, stabiliţi în zonă, lăcaşul a ajuns 1920, după reforma agrară, în proprietatea unor localnici.
"S-a făcut o parcelare, cine a primit-o, s-a trezit cu o biserică medievală în curte şi, evident, nu a avut posibilitatea să facă faţă la întreţinerea ei", spune Istvan Csomortany, preşedintele PPMT Bihor.
Nici autorităţile nu s-au implicat în protejarea monumentului, care s-a degradat în timp. Primăria din comuna Avram Iancu a invocat faptul că nu avea drept de proprietate asupra terenului pe care se află biserica, pe care localnicii o ştiu sub denumirea de basilica turcească. Doar în acest an autorităţile au făcut demersuri în acest sens.
"Acum s-a reuşit din punct de vedere al obţinerii unui CF de la Oficiului de Cadastru, de intabulare deci, ca domeniul respectiv să fie în proprietatea primăriei", explică Sandu Condoroş, reprezentantul primăriei comunei Avram Iancu.
Ca să poată restaura vechea biserică, o organizaţie neguvernamentală a concesionat terenul pe o perioadă de 49 de ani.
"Am făcut demersuri pe lângă Institutul naţional al Patrimoniului în vederea alocării unor fonduri, dar e mai sigur că autorităţile locale, şi în special ONG-ul cu care s-a asociat primăria Avram Iancu, vor reuşi demersuri importante în acest sens", este de părere Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor.
Biserica romanică din Tămaşda a fost afectată de bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial. Acum este clasată ca monument istoric, dar, după efectuarea lucrărilor de refacere şi restaurare, ar putea atrage chiar şi turişti din Europa.
Specialiştii vor face mai întâi săpături în zonă, pentru descoperirea unor eventuale vestigii îngropate lângă biserică. Vor urma întocmirea proiectul de restaurare şi căutarea unor surse de finanţare pentru refacerea lăcaşului.