Invaziile tătare şi scurgerea celor 900 de ani de la ridicarea celei mai vechi biserici romanice din Transilvania ar putea să fie la fel de dăunătoare pentru lăcaşul de cult din Tămaşda ca şi neputinţa autorităţilor. Atestată documentar în preajma invaziei tătare din 1241, biserica a atras mai degrabă curioşi şi căutători de comori, decât echipe de restaurare.
Biserica în stil romanic este un momument istoric de categoria B, care a făcut parte la un moment dat dintr-o mănăstire benedictină.
Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură Bihor: "La această oră, (...) Ministerul Culturii, prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului, nu dispune de fondurile necesare pentru reabilitarea acestui monument deosebit de valoros."
Soluţia pentru restaurarea bazilicii romano-catolice părea să fi venit în 2013, după ce lăcaşul de cult a fost concesionat de o fundaţie. La doi de la semnarea contractului cu primăria Avram Iancu, reprezentanţii fundaţiei nu au găsit încă sursa de finanţare.
Istvan Csomortanyi, reprezentantul Asociaţiei Pro Partium: "Am încercat să găsim finanţare pentru acest proiect, fiind vorba despre un proiect de o anvergură destul de mare, vorbim de ordinul milioanelor de euro pentru reabilitarea completă şi refuncţionalizarea clădirii respective. Acum au apărut şi posibilităţi de proiect finanţat de Uniunea Europeană, chiar şi nerambursabile şi avem relaţii bune şi cu Ministerul Culturii din Budapesta."
Viceprimarul comunei Avram Iancu, Dan Chirla, recunoaşte: "Până acum s-a făcut numai curăţenie în jurul ei (a bazilicii - n.n.)."
Contractul de concesiune semnat de primăria Avram Iancu şi fundaţia Pro partium este pe 49 de ani. Fundaţia se obligă ca în termen de 10 ani să termine reabilitarea edificiului medieval.
Reporter: Anca Deac Operator: Constantin Gheorghiţă