Anul trecut, în toamnă, Gheorghe David şi Florin Vrăbieş puneau în pământ primele seminţe de pawlonia cumpărate din Germania. Pe 22 de hectare, lângă Oradea, stau să răsară 13 mii de puieţi. Cei doi întreprinzători ştiu că au în faţă o adevărată mină de aur. Spun că în Germania trei milioane de fermieri cultivă arborele-minune.
"La noi, în Europa, a pătruns în urmă cu 8-9 ani. Culturi se găsesc în Germania, Olanda, Spania, de unde chiar se importă și în România", spune Florin Vrăbieş.
"Are o perioadă de creștere foarte rapidă, în 3 ani ajunge la o înălțime de 18-20 de metri, la un diametru de 24-30 de centimetri", dezvăluie Gheorghe David.
Paulownia are întrebuinţări multiple: rădăcina de peste 6 metri este folosită pentru producerea peleților, iar lemnul este recunoscut şi pentru valoarea sa energetică. Specialiştii spun că arderea a 2 kilograme din lemn de paulownia echivalează cu arderea unui litru de motorină. În plus, duritatea sa îl recomandă pentru a fi utilizat în construcţii.
"Are putere calorică excelentă, e un lemn de construcții foarte bun, ușor, cam 310 kilograme pe metru cub uscat, nu crapă, nu se torsionează. I se și spune aluminiul din lemn", susţine Gheorghe David.
"În primul rând nu are noduri, este drept, se va putea folosi la deschideri mari, având greutate mică, cu 30% mai puțin decât lemnul nostru clasic", spune Dumitru Berinde, inginer constructor.
Convinşi că afacerea lor va funcţiona, cei doi bihoreni vor să planteze în acest an alte zeci de mii puieți de paulownia pe 80 de hectare. Prețul unui singur puiet poate ajunge la 6 euro, iar metrul cub de lemn uscat este vândut cu sume cuprinse între 300 și 2.000 de euro. Printre primii clienți ai celor doi întreprinzători sunt și primării din judeţ care au solicitat deja puieți pentru plantări. Primele tăieri de paulownia din Bihor vor fi efectuate peste 3 ani.
reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş