"Graţierea ar rezolva problema supraaglomerării închisorilor doar pe termen scurt". Este opinia şefului celui mai aglomerat penitenciar din ţară, cel din Satu Mare. Gradul de ocupare în această închisoare este de peste 200% - conform ultimului studiu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
În Satu Mare sunt încarceraţi deţinuţi din trei judeţe: Bihor, Satu Mare şi Sălaj.
"La şase metri cubi de aer, capacitatea este de 492 de locuri. Iar la 4 metri pătraţi, standard european pentru condiţii minime, este de 235 de locuri. Or, azi avem 493 de deţinuţi", susţine comisarul-şef Petru Romeo Poiană, directorul Penitenciarului Satu Mare.
Penitenciarul din Satu Mare are regim deschis şi semi-deschis. Aici sunt încarceraţi deţinuţi care au comis infracţiuni minore.
"O celulă din Penitenciarul Satu Mare are o suprafaţă de 8,15 metri pătraţi şi, conform normelor europene, aici pot fi încarcerate maximum 2 persoane. (...) Însă aici trăiesc şase persoane", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Nu de puţine ori, deţinuţii au dat în judecată statul român pentru condiţiile din penitenciarul Satu Mare şi au câştigat.
"La penitenciarul Satu Mare în 2016 au fost câştigate la CEDO un număr de 39 de plângeri", dezvăluie directorul Penitenciarului Satu Mare.
Cu toate acestea, şeful închisorii nu consideră că graţierea ar rezolva problema supraaglomerării Penitenciarului.
"Ar rezolva parţial, dar nu pe termen lung. La o primă evaluare a persoanelor private de libertate, am identificat 70 de persoane care ar face obiectul graţierii. Este o evaluare grosso modo."
Înainte de 1990 în Penitenciarul din Stau Mare erau încarcerate peste 1000 de persoane, adică de două ori mai multe decât astăzi.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa