Numeroasele victime făcute de fenomenele meteo extreme din ultimele zile, i-au determinat pe specialiștii în situații de urgență să facă publică o întreagă listă de recomandări. Ce trebuie să facem dacă suntem suprinși de furtună în spațiu deschis, unde să ne adăpostim ori de ce obiecte nu trebuie să ne atingem - sunt întrebări la care inspectoratul pentru situatii de urgenţă vine cu răspunsuri.
Când vine vorba despre ce trebuie făcut în cazul unor furtuni puternice, cei întrebați de reporterii Digi24 Oradea au dat răspunsuri asemănătoare.
"Aş încerca în primul rând să mă adăpostesc într-un loc închis în care să evit ferestrele. În nici un caz sub copaci."
"Ar mai fi în subteran să ne adăpostim. Chiar şi în maşină, dar nu sub pomi."
"Te adăposteşti în cel mai apropiat magazin (...) sau unde ai posibilitatea."
Nu sunt singurele opțiuni, spun specialiștii în situații de urgență.
Căpitan Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana: "Pe timpul furtunii cetăţenii trebuie să întrerupă în mod obligatoriu orice activitate în aer liber. Să se adăpostească în locuințe sau în alte spaţii ce le oferă protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze instalaţiile şi aparatura electrică."
Dacă furtuna vă surprinde în câmp deschis și nu aveți unde să vă adăpostiți, trebuie respectată o regulă elementară.
Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "Ghemuiţi-vă la pământ şi încercaţi să protejaţi zona capului cu braţele şi genunchii. Pe o vreme nefavorabilă ca cea de acum este bine să evitaţi copacii înalţi, stâlpii metalici sau de electricitate, precum şi utilajele agricole, bicicletele sau motocicletele."
Specialiștii recomandă să nu vă întindeţi pe pământ, iar în cazul în care vă aflaţi pe un lac trebuie să ajungeţi la mal şi să vă adăpostiţi. Și în jurul gospodăriilor trebuie luate măsuri pentru ca acestea să nu fie inundate în cazul ploilor torențiale.
Reporter: Bogdan Costea / Operator: Florin Lucuța