Janos are 40 de ani și este specializat în construcția unor case ecologice sau naturale. A învățat de la specialiști din Franța cum să facă acest lucru.
"O casă ecologică înseamnă o casă eficientă din punct de vedere al consumului de energie. Totodată, înseamnă și o casă sănătoasă", spune Janos Nemeth.
În străinătate, casele ecologice au devenit deja o obișnuință, dar la noi sunt în faza de pionerat. Dragoș are o astfel de locuință lângă Turda. Spune că o astfel de locuință spune el nu te obligă deloc să renunți la confortul modern.
"Nu am renunțat efectiv la nimic. Încercăm să avem tot confortul, să putem locui; poți avea televizor, frigider, poți folosi orice în casă."
Și Ciprian dorește să ridice lângă Oradea o casă naturală.
"Ce mă atrage pe mine la un astfel de construcție este că îți permite să o pui tu în aplicare, să o faci tu să existe, să fi tu cel care pune mâna la realizarea casei tale și îți redă cumva puterea asta, pe care am pierdut-o în timp, de a ne face singur adăpostul."
"Ideea este să nu închizi în ciment ceva natural. Nu tencuiești cu ciment, folosești lutul pentru respirația paielor a pereților. E ca un burete: scapi și de mirosuri, orice mirosuri în casă îl absoarbe, menține și căldura mult mai mult", spune Dragoș Călean, proprietarul unei case naturale.
Un alt atuu al caselor construite din materiale naturale este prețul, mult sub cel al construcțiilor clasice.
"În Harghita știu un caz unde proprietarii au construit împreună cu familia și prietenii casa, e vorba de o casă din baloți de paie de 110 metri pătrați. A costat undeva la 10 mii de euro", susține Janos Nemeth, constructor de case ecologice.
Cei mai ambițioși pot transforma casa într-una independentă energetic. Există însă voci sceptice care spun că șarmul și frumuseșea caselor din materiale naturale nu trebuie să lase în urmă siguranța.
În prezent, în Bihor se construiesc două case naturale.
reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş