11 documente în 14 zile. Este ritmul în care un solicitant poate aduna toate actele de care are nevoie pentru a se înscrie în programul Casa Verde. Birocraţia e de vină, acuză oamenii care pentru a avea dosarul complet au alergat între instituţii, au stat la cozi şi au pierdut timp şi bani. Iar la final, după ce au strâns toate documentele cerute, au aflat că fondurile s-au epuizat.
Actele eliberate greoi şi drumurile între mai multe instituţii au făcut-o pe Roxana Perian să piardă două săptămâni cu adunarea tuturor actelor necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde.
"Am avut doar dificultăţi şi dificultăţi la toate ghişeele. Undeva la 14 zile, foarte mult, mai mult decât numărul de acte necesar, care a fost undeva la 11. Ne-au împiedicat, mă rog, persoanele care consider eu că nu şi-au îndeplinit meseria aşa cum trebuia."
Primul obstacol l-a reprezentat obţinerea certificatului fiscal.
"Peste trei zile, când trebuia să-l primesc şi să merg cu depunerea dosarului, am fost sunată de la Finanţe: ştiţi, nu a verificat doamna cum trebuie şi, de fapt, certificatul dumneavoastră are o datorie şi nu se poate emite cu zero, cum aveţi dumneavoastră!"
În replică, Ioan Mihaiu, directorul Administrației Finanțelor Publice Bihor, susţine că: "Noi eliberăm într-o oră, două, trei certificatul. Dar dacă sunt restanţe şi plătesc - azi plătesc - ne trebuie minimum o zi sau două până când banii se văd în sistem ca încasaţi."
O altă întârziere s-a produs din cauză că Oficiul de Cadastru și-a actualizat sistemul informatic cu doar câteva zile înainte de începerea sesiunii de depunere a dosarelor.
"Se ştia că toată lumea are nevoie de acte. S-au gândit ca timp de 3 zile să schimbe softul în perioada respectivă, ceea ce nu a fost ideal pentru oameni", spune Roxana Perian.
După ce toate actele au fost adunate, surpriză: un afiş lipit pe uşa Agentiei de Protecţie a Mediului a anunţat finalul sesiunii de depunere, deşi iniţial aceasta era stabilită între 10 şi 24 octombrie.
"S-a procedat ca la un concurs care n-a fost anunţat. Trebuia să scrie pe site că e un concurs primii veniţi, primii sosiţi."
"Conform ghidului de finanţare, aprobat, cererile se depun în limita bugetului alocat pe judeţ. Judeţul Bihor a avut alocat o anumită sumă, s-a epuizat această sumă în primele trei zile, astfel că nu mai putem să preluăm cereri de finţare", explică Adriana Calapod, director Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.
Prin "Casa verde", statul oferă între 6 mii şi 8 mii de lei fiecăruia dintre cei care și-au instalat panouri fotovoltaice sau pompe de căldură și au îndeplinit condiţiile de intrare în program.
La nivel naţional, suma totală este de 80 de milioane de lei, din care 1,7 milioane de lei au fot destinaţi bihorenilor.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă