Carmen Pantiș, coordonatoarea Centrului de Prelevare Oradea: România, mult sub media europeană la prelevări

Data actualizării: Data publicării:
pantis

"Suntem la coada Europei la numărul de prelevări". Este semnalul de alarmă tras de medicul Carmen Pantiş, la Vocile Bihorului. Coordonatorul centrului de prelevare din Oradea a vorbit despre importanţa programului de transplant în România, dar şi despre reticenţa românilor faţă de donare.

Românii sunt reticenţi la ideea de prelevare. O arată cifrele programului naţional de transplant, care ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

"Suntem la coada Europei, suntem chiar ultima ţară din Europa, undeva la egalitate cu Moldova, care nu face parte din Uniunea Europeană. Şi Bulgaria se apropie de noi. În România sunt 3,5 donatori la un milion de locuitori, iar media europeană este undeva la 20. Iar Spania, care este lider mondial în ceea ce priveşte identificarea donatorilor şi numărul de transplanturi, are 46 de donatori la un milion de locuitori", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea Centrului de Prelevare Oradea.

Încrederea populaţiei în programul de tranplant a scăzut dramatic acum doi ani, mai ales după ancheta declanşată de DIICOT împotriva chirurgului Mihai Lucan, şeful clincii de transplant renal din Cluj-Napoca.

"Aşa cum se spune, o veste rea este mai puternică decât zece veşti bune şi poate să ducă la situaţii în care foarte multe familii, fiind cu o rudă în moarte cerebrală, să refuze donarea. Sperăm ca 2019 să fie diferit şi să reatingem cifrele din 2013 când am avut cele mai bune cifre pentru Oradea şi pentru România", își dorește doctorul Pantiș.

Programul de transplant nu prevede niciun fel de beneficiu pentru membrii familiei care îşi dau acordul pentru prelevare. Există totuşi un mic sprijin în ceea ce priveşte cheltuielile de înmormântare.

"Singura posibilitate prin care programul naţional de transplant poate să susţină o familier aflată în necaz este de a acoperi contravaloarea cheltuielilor de înmormântare printr-o sumă modestă, transportul cadavrului dacă este din alt oraş. Acest venit este pe facturi şi viramente bancare", a explicat coordonatoarea Centrului de Prelevare Oradea.

Spitalul judeţean din reședința Bihorului şi cel din Baia Mare sunt cele mai performate din ţară în ceea ce priveşte numărul de prelevări la suta de mii de locuitori.

Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri