Dacă săptămâna trecută temperaturile au ajuns chiar şi la minus 12 grade, situaţia s-a schimbat brusc în câteva zile. Astăzi termometrele au indicat 7 grade în Oradea.
"Aceste oscilaţii de temperaturi şi presiune duc la oscilaţii de tensiune şi de asemenea la o tulburare a circulaţiei coronaniene. În aceste zile avem chiar 4 infarcte miocardice acute pe zi, ceea ce este un record", susţine dr. Mircea Popescu, medic primar cardiolog.
Din acest motiv, tot mai multe persoane apelează la cardiologii Spitalului Judeţean din Oradea. Secţia de profil este plină, iar medicii au fost nevoiţi să ia măsuri ca să facă faţă aglomeraţiei.
"Acum avem situaţii chiar când avem şi pe tărgi pacienţi şi rulajul este foarte mare", dezvălui doctorul Popescu.
Cei mai afectaţi de căldura neobişnuită din această perioadă sunt vârstnicii.
"Cred că din cauza timpului nefavorabil mi-a creat nişte palpitaţii şi probleme deosebite şi a trebuit să vin să ma internez. Şi acum sunt cu un aparat de măsurare a tensiunii pentru 24 de ore."
Şi medicii de la Ambulanţă au primit mai multe cereri de ajutor din partea cardiacilor. 90 de solicitări au fost înregistrate în 10 zile.
"Majoritatea cazurilor au fost pacienţi cu hipertensiune arterială, cu angiopectorală, cazuri de infarct miocardic", spune dr. Daniela Petrişor, medic Ambulanţa Bihor.
"Cele mai periculoase momente ale zilei pentru cardiaci sunt primele ore ale dimineţii, dar şi seara târziu, atunci când specialiştii recomandă respectarea unui regim alimentar sănătos, dar şi medicamentaţia propusă de către medici", a aflat Romana Hora, reporter Digi24 Oradea.
Medicii le recomandă celor prezintă simptome ale tulburărilor cardiace să se aşeze într-o poziţie cât mai comodă şi să sune de urgenă la numărul 112.
Reporter: Romana Hora
Operator: Robert Rezmuves