Tiberiu Fabian cultivă viţa de vie de aproape cinci decenii. Culturile sale se întind pe 15 hectare de teren, iar producţia se ridică, în fiecare an, la câteva zeci de tone de struguri, ceea ce înseamnă mii de litri de vin. Vara aceasta, din cauza secetei, strugurii s-au copt mai repede, astfel că recoltarea va începe la finele acestei luni.
"Am avut secetă încontinuu, căldură foarte mare, inclusiv noaptea temperaturile ajung la 25 de grade şi viile se vor coace mult mai repede, strugurii se vor coace mai devreme", spune viticultorul.
Temperaturile ridicate au făcut ca boabele de struguri să fie mai dulci, aşa că vinul va fi mai aromat, spun viticultorii. "Obligatoriu trebuie să fie mai dulci, deoarece se creează zahărul, dar în acelaşi timp nu are nici cum să ajungă atâta cantitate de apă în boabe şi conţinutul de zahăr va fi mai ridicat."
Reversul medaliei se va simţi însă în cantitatea de struguri recoltată în acest an. Specialiştii spun că din cauza caniculei calitatea vinului va fi ridicată, însă producţia nu va fi la fel de mare ca în alţi ani.
Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei de Agricultură Bihor: "Plantanţiile de viţă de vie au suportat destul de bine temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor, fenomenele de apariţie a bolilor şi dăunătorilor au fost puţine, însă producţia de vin va fi mai mică decât cea preconizată."
În 2014, recolta medie de struguri în Bihor a fost de opt tone pe hectar. În judeţ, suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de peste 2.300 de hectare.