Anunţul că parlamentarii PSD vor să promoveze o lege care să scutească de acciză producătorii pe pălincă a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. El spune că astfel pălinca ar putea deveni un produs tradiţional, protejat prin lege.
"Această tradiţie pe care noi o păstrăm în România nu afectează şi nu intră în zona în care produc mii de tone şi le vând comercial. Fiecare cetăţean face o producţie pentru el într-o anumită zonă. Se fac aceste excepţii şi în Bulgaria, Spania şi Italia", spune Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Acestă măsură ar avea efecte în special în Ardeal, unde se produce cea mai mare cantitate de pălincă din România. Acciza de 1000 de euro pentru 100 de litri de alcool ar urma să fie scoasă pentru cei care produc sub 200 de litri, pentru uz propriu.
Vestea că ar putea scăpa de acest bir îi bucură pe producătorii casnici. Acesta este şi cazul lui Alexandru Tătar, care face pălincă din fructele produse în livada sa din Oradea.
"La ora actuală accizele sunt ca pe vremea colectivizării. Impozitele sunt mai mari decat valoarea produsului. Şi în momentul ăla sigur că lumea nu mai produce", spune Tătar.
Există voci care contestă această măsură, anunţată în Ardeal cu doar câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale.
"E vorba de încă o formă de ceea ce numim la modul generic mită electorală. Am impresia că în aceste zile Guvernul şi candidatul la preşedinţie din partea PSD încearcă rând pe rând să câştige diverse categorii socio-profesionale", consideră lectorul universitar Mihai Maci.
Acciza pentru pălincă ar putea fi scoasă printr-un proiect de lege, pe care grupul PSD vrea să îl depună după schimbarea preşedintelui. Pentru o iniţiativă similară, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Ungariei, care a refuzat să accizeze producţiile de pălincă sub 50 de litri pe an.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Tiberiu Catrişcău