Fii tu - fără droguri, fără violenţă! Este îndemnul pe care mii de elevi din școlile bihorene îl vor auzi în următoarea perioadă de la specialiştii de prevenire antidrog. Aceștia desfăşoară o campanie care și-a propus să-i convingă pe tineri să renunțe la consumul de canabis şi alte substante psihoactive.
Deoarece statisticile arată că folosirea drogurilor a devenit un adevărat fenomen în rândul tinerilor, autorităţile încearcă să le transmită cât de periculoase sunt aceste substanțe.
„Este o campanie care vrea să atingă 6.440 de tineri din judeţul Bihor. Îşi propune să prevină consumul de camabis şi substanţe noi substanţe cu proprietăţi psihoactive pe care le denumesc tinerii etnobotanice”, spune Bogdan Axinte, inspector în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor.
„Fiind a XII-a, am dat de o grămadă de oameni care au încercat să mă tenteze. Am avut colegi din alte anturaje care încercau să promoveze drogurile”, îşi aminteşte Bogdana Bodog, membru în Consiliul Elevilor Bihor.
Până la sfârşitul anului următor peste 250 de activităţi de prevenire vor avea loc în şcoli sau pe baze sportive. Sportul, în schimb, și fotbalul, în particular, va fi promovat ca o activitate alternativă, sănătoasă.
„În fiecare săptămână, la fiecare meci, împreună cu specialiştii - partenerii noştri, vom atinge grupul ţintă, în special la sectorul juvenil grupul ţintă 14-17 ani”, a explicat Radu Bitea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor.
„Ne interesează să se sedimenteze relaţia dintre cei trei actori educaţionali - părinţii, elevii şi noi - astfel încât să creăm o societate aşa cum o dorim, pozitivă”, susţine Daniela Sopota, inspector şcolar.
Potrivit statisticilor oficiale, 8% dintre elevii de 16 ani din România au recunoscut că au consumat măcar odată droguri.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş